Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,32 -0,14%
EURO
34,85 0,02%
ALTIN
2.378 -0,29%

Hisseli tapusu olanlara son dakika! Bunu yapmayanın tapusu elden gidebilir

Tek başına ev alamayıp hisseli bir şekilde konut sahibi olanlar büyük bir risk içinde! Eğer düzenli kontrol edilmezse hisseli ev elden gidebilir! Nasıl mı? İşte hisseli tapusu olanları yakından ilgilendiren o önemli detaylar...

Yayın Tarihi: 22.04.2024 13:48
Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 13:48

Hisseli tapusu olanlara son dakika! Bunu yapmayanın tapusu elden gidebilir

Ekonomik koşulların son yıllarda iyice zorlaşması ve konut fiyatlarının bir balon gibi şişmesinin ardından vatandaşlar, ev almaya daha da uzaklaşmış durumda. Evi olmayan vatandaşlar kara kara nasıl ev sahibi olabileceklerini araştırırken, hisseli olarak satın almalar da yapılıyor. Bu doğrultuda hisseli tapu sahibi olanlar ise bazı noktalara dikkat etmezse evinden olabiliyor. Peki nasıl? Hisseli tapu sahipleri neye dikkat etmeli? İşte merak edilenler… 

Ev almak hayal oldu! 

Enflasyonun arttığı ve gıda enflasyonunun dünyada rekor kırarak yüzde 70’i aştığı Türkiye’de ev sahibi olmak artık neredeyse hayal oldu. Hali hazırda evi olanların rahat bir nefes aldığı bugünlerde hisseli tapusu olanlar ise çeşitli riskler nedeniyle endişeli. 

Değişen ekonomik koşullar nedeniyle ev sahibi olamayanlar ya da hisseli tapusu olanlar, riskleri araştırmaya devam diyor. Müstakil konutlarda tapu, hisseli oluşuna yönelik riskleri barındırmazken, yatırımını hisseli tapuya göre yapanlar için bazı önemli detaylar bulunuyor. 

konut tapusu

Hisseli tapusu olan e-Devlet’ten kontrol etsin! 

Önemli bir yatırım aracı olarak değerini koruyan gayrimenkuller, son aylarda aşamalı olarak düşse de hala oldukça yüksek seviyelerde. Bu sebeple de elinde hisseli tapu bulunan vatandaşlar, konutları için olası riskleri araştırıyor. Bu kapsamda riskleri önlemenin en önemli ve kolay yöntemi ise e-Devlet oldu. 

Hisseli tapularda tüm hisseler dışarıdan bir kişi tarafından ele geçirilebileceğinden, bu riskleri önlemenin en önemli yöntemi al-sat yapmayı meslek edinmiş olan kişileri ortaklık yapısına dahil etmemektir. Çünkü hisseli tapu sahibi kendi payını başkasına satabileceği için ortak tapudaki kişilerin dezavantajlı konuma gelmesine neden olabilir. Bu noktada da tapunun kontrolü ya da başkalarına satılıp satılmadığı e-Devlet üzerinden kontrol edilebilmektedir. Hisseli tapusu olanların herhangi bir sürpriz yaşamaması için e-Devlet üzerinden tapu kayıtlarını takip etmesi en basit çözümdür. Ayrıca, ortaklıkların icralık borç durumları da yine aynı şekilde takip edileceğinden, riskleri önceden belirleyebilmek de mümkündür.