
Hindistan Parlamentosunun üst kanadı Eyaletler Konseyi (Rajya Sabha), Müslümanlara ait vakıf mülklerinde merkezi hükümetin kontrolünü genişletmeyi amaçlayan yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından sunularak, 1995 tarihli Vakıf Yasası'nda değişiklik yapmayı öngörüyor.
NDTV'nin haberine göre, Rajya Sabha, tasarıyı 95'e karşı 128 oyla onayladı. Tasarının yasalaşabilmesi için Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun onayını alması gerekiyor. Önceki gün tasarı, Parlamento'nun alt kanadı olan Halk Meclisi (Lok Sabha) tarafından da 232'ye karşı 288 oyla kabul edilmişti.
Hindistan'ın ana muhalefet partisi Ulusal Kongre Partisi (INC), yasa tasarısına karşı çıkarak, bunun anayasaya aykırı ve Müslümanlara karşı ayrımcı bir uygulama olduğunu öne sürüyor. Partinin eski başkanı Rahul Gandhi, X platformunda yaptığı açıklamada, "Vakıf (değişiklik) Tasarısı, Müslümanları marjinalleştirmeyi, kişisel ve mülkiyet haklarını gasbetmeyi amaçlayan bir silahtır." şeklinde ifade etti.
Tasarının detayları arasında, din, eğitim veya yardım amaçlı faaliyetlerde bulunan Müslüman vakıflarının mülk ve arazilerine merkezi hükümet tarafından teftiş ve müdahale hakkı tanınması da yer almakta. Ayrıca, Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB) öncülüğünde ülke genelinde tasarıya karşı protestolar düzenleniyor. Müslüman toplumu, 24 Mart'tan itibaren bu tasarıya karşı bir kampanya başlatmıştı.