
Hindistan, Cammu-Keşmir bölgesindeki iki siyasi partiye, 'ulusal egemenliği' tehdit eden faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 5 yıllığına yasak getirdi. Hindistan İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, 'Avami Eylem Komitesi' (AAC) ve 'Cammu ve Keşmir İttihadul Müslümaneen' (JKIM) partileri, bölgede terörizmi desteklemek, Hindistan karşıtı söylemleri yaymak ve ayrılıkçı hareketler için fon toplamakla suçlandı.
Bu partiler, 1967 tarihli Yasa Dışı Faaliyetler (Önleme) Yasası kapsamında, ülke bütünlüğünü ve güvenliğini tehdit eden faaliyetlerde bulundukları için 'yasa dışı örgütler' ilan edildi. Yapılan açıklamada, bu grupların faaliyetlerinin önlenmediği takdirde kamu düzenini bozacağı, terör eylemlerine destek vermeye devam edeceği ve bölgede ayrılıkçılığı körükleyeceği belirtildi.
Bu karar, Cammu-Keşmir'in ilk kadın başbakanı Mehbuba Müfti tarafından eleştirildi. Müfti, yasaklamaların Keşmir'in toplumsal ve politik imajına darbe vurduğunu ifade ederek, yerel yönetimin duruma müdahale etmesi gerektiğine dikkat çekti. Müfti, "Demokrasi seçimlerden daha fazlasıdır; vatandaşların temel haklarını korumakla ilgilidir." dedi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın bu kararını kınayarak, Cammu-Keşmir'de yasaklanan siyasi parti ve örgütlerin sayısının toplamda 16'ya çıktığını belirtti. Açıklamada, bu yasakların siyasi faaliyetleri bastırma arzusunu yansıttığı vurgulandı.
Hindistan, 5 Ağustos 2019 tarihinde, Cammu-Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa hükümlerini iptal ederek bölgeyi merkezi yönetimin doğrudan yönettiği 'Birlik Toprağı' statüsüne indirmişti. Bu durum, bölgedeki demografik yapıyı değiştirme endişelerine yol açmıştı.
Cammu-Keşmir, Afganistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Çin ile komşu olup jeopolitik açıdan önemli bir konumda bulunmaktadır. Uluslararası bir ihtilafa dönüşen Keşmir sorunu, 1947'den bu yana Hindistan, Pakistan ve Çin'in bölgedeki hak iddiaları nedeniyle 4 savaşın patlak vermesine ve binlerce insanın can kaybetmesine neden olmuştur.