DOLAR
42,66 -0,22%
EURO
50,08 -0,11%
ALTIN
5.861,84 -0,17%
BITCOIN
3.936.413,03 -0,8%

Hayvancılıkta Islah Çalışmaları Yerli Irk Sayısını ve Verimi Artırdı

Hayvancılıkla ilgili ıslah projeleri, yerli ırkların sayısını artırarak, verimliliği önemli ölçüde yükseltti.

Yayın Tarihi: 01.02.2025 11:08
Güncelleme Tarihi: 01.02.2025 11:08

Hayvancılıkta Islah Çalışmaları Yerli Irk Sayısını ve Verimi Artırdı

MUSTAFA ÇALKAYA - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvancılık alanında sürdürdüğü ıslah çalışmaları, yerli ırk sayısının ve verimliliğin artmasına önemli katkılar sunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinesinde hayvancılık alanında çeşitli ıslah çalışmaları yürütülüyor.

Halk Elinde Anadolu Mandası ve Yerli Sığır Islahı Ülkesel Projesi ile hayvancılıktan elde edilen gelirin artırılması ve ülke ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla et ve süt üretimi başta olmak üzere, üretilen ürünlerin miktar ve kalitelerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Proje, 2011 yılında 8 ilde 11 bin 300 baş mandada başlatıldı. Geçen yıl ise 18 ilde toplam 40 bin 100 baş manda için destek ödemesi gerçekleştirildi. Bugüne kadar toplam 612,8 milyon liralık destekleme ödemesi yapıldı ve yetiştirici sayısı 1473'ten 2800'e yükseldi. Mandaların bir yaş ağırlığı 159,9 kilogramdan 168 kilograma çıkarken, süt verimliliği de yüzde 44,3 arttı.

Halk Elinde Yerli Sığır Islahı Ülkesel Projesi, 2023 yılında başlatıldı ve üç ilde 3 bin 566 baş yerli sığır için uygulamalar yapılıyor. Proje kapsamında toplam 36,2 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirildi.

Anadolu Alacası Geliştirme Projesi çerçevesinde, ülke hayvancılığına uygun damızlık materyal yetiştirmek amacıyla embriyo üretimi gerçekleştiriliyor ve bu kapsamda toplam 695 ticari embriyo dondurulup yetiştiricilerin hizmetine sunuldu.

Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi ise 2005 yılında başlatılmış olup, ülkede yetiştirilen 26 koyun ve 7 keçi ırkına yönelik yürütülüyor. Toplam 1 milyar 596 milyon lira destek sağlanan projede, yetiştirici sayısı 20'den 6601'e ulaştı.

Yumurtacı Damızlık Geliştirme Projesi ile kahverengi (ATAK ve ATAK-S) ve beyaz yumurtacı (ATABEY, AKBAY) ebeveyn hibritler elde edilerek, yurt dışından ithal edilen yumurtacı damızlıklarla rekabet edebilen yerli üretimler geliştirilmiştir. Ayrıca, Etçi Damızlık Tavuk Geliştirme Projesi ile dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor ve daha ucuz yerli hibritler piyasaya sunuluyor.

Bu çalışmaların yanında, İpekböceği Alt Yapı Geliştirme ve Ülkesel Arıcılık projeleri ile de üretim miktarının artırılması hedefleniyor. Bölgelere uygun damızlık ana arı geliştirme çalışmaları ile birlikte 'Efe bal arısı' geliştirilmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı