Hatay'da 7 yöresel ürün coğrafi işaretle tescillendi
Tescil edilen lezzetler ve ürün
Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay'da, Ali Nazik başta olmak üzere bölgeye özgü yedi ürün Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Tescillenen ürünler arasında Antakya Ekmek Oruğu, Ispanaklı Börek, Zeytin Salatası, Halavet Kebabı, Sakal Kaldıran Tatlısı ve Hatay Sarısı İpeği bulunuyor.
Tescil duyurusu, ürünlerin tanıtımı için Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen programla yapıldı.
Yapılan çalışmaların kapsamı ve sayı
Hatay Valiliği öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, 5 Şubat 2023 tarihinde 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısı yapılan başvurular ve tescillerle 57'ye yükseldi. Vali Mustafa Masatlı, 6 Şubat öncesi sayının 25 olduğunu hatırlatarak bu artışı "milli bir mesele" olarak niteledi ve hedeflerinin tescilli ürün sayısını 135'e çıkarmak olduğunu belirtti. Masatlı, Hatay'ın yaklaşık 600'den fazla lezzete sahip olduğunu da vurguladı.
Yetkililerin değerlendirmeleri
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, tescillerin kentin kültürel ve ekonomik geleceği açısından önemine dikkat çekti ve çalışmaları yürütenlere teşekkür etti. Öntürk, bu tescillerle Hatay'ın gastronomi ve turizm alanında daha görünür hale geleceğini söyledi.
Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, asrın felaketi sonrası başlayan çalışmalarda 32 ürünün coğrafi işaret aldığına işaret ederek Hatay'ın ürünlerini Türkiye ve dünyaya tanıtmak için Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarına da başladıklarını bildirdi. Örgüt, Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde bugün itibariyle 1.788 coğrafi işaretli ürün bulunduğunu ve coğrafi işarette yapılan başvuru sayısının 858 olduğunu aktardı.
Hatay'ın konumu ve gelecek planları
Yetkililer, tescillerin sadece kayıtla kalmayıp ulusal ve uluslararası tanınırlığını artıracak çalışmaların da başlatıldığını belirtti. Hatay Valiliği ve ilgili kurumlar, yerel mutfak mirasını koruyup bir sonraki kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını; gastronomi ve turizmi birlikte öne çıkaracak planlarla kente gelen ziyaretçi sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
TARİHTE FARKLI MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPAN GASTRONOMİ ŞEHRİ HATAY'DA DAMAK ÇATLATAN 6 LEZZET VE HATAY SARISI İPEĞİYLE, TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN COĞRAFİ İŞARET VERİLEREK TESCİLLENDİ. HATAY'DA 5 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE 25 OLAN COĞRAFİ İŞARETLİ TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI, YAPILAN ÇALIŞMALARLA 57'YE ÇIKARILDI.