Ankara 38. Asliye Mahkemesi'nde, Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı ve Muhammed Savaş Demir'in, hastalık taşıyan köpekleri Şanlıurfa'dan Ankara'ya getirerek bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbire aykırı davrandıkları ve sahipli hayvana işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.
Mahkemede, tutuksuz sanık Demir ve avukatı hazır bulundu. Mahkeme, duruşmaya katılmayan sanık Boyacı ile avukatının mazeret dilekçesi sunduğunu bildirdi. Sanık Demir'in avukatı, soruşturmanın genişletilmesini talep ederek, müvekkilinin beraatini istedi.
Cumhuriyet savcısı, sanıkların bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbire aykırı davranma ve hayvanları uygun olmayan koşullarda barındırma suçlarından cezalandırılmalarını istedi. Demir'in avukatı ise son savunmalarını hazırlamak için ek süre talep etti.
Mahkeme, avukatın ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 30 Eylül'e erteledi.
İddianameden alınan bilgilere göre, 9 Haziran'da Şanlıurfa'daki kuduz vakalarının görüldüğü karantina bölgesinden köpeklerin Ankara'ya getirildiği ihbarı üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, sanık Demir'in Gölbaşı ilçesinde 13'ü yavru toplam 27 köpekle yakalandığı, Buket Özgünlü Boyacı'nın ise Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alındığı ifade edildi.
İddianamede, sanıklar hakkında bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbire aykırı davranma suçundan 2 aydan 1 yıla kadar, sahipli hayvana işkence suçundan ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.