Hanönü'de ikinci bakır madeni planına halktan geniş tepki

Hanönü halkı, Küreçay Bakır Ocağı için düzenlenen ÇED toplantısına tepki gösterdi; ikinci madenin su, tarım ve ormanlara zarar verdiğini savunuyorlar.

Yayın Tarihi: 14.08.2026 18:48
Güncelleme Tarihi: 14.08.2026 18:48

Hanönü'de ikinci bakır madeni planına halktan geniş tepki

Hanönü'de ikinci bakır madeni planına halktan geniş tepki

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde Türk Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Akçasu ve Yeniköy köyleri sınırında kurulması planlanan Küreçay Bakır Ocağı projesine ilişkin düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısına halk katılmadı ve toplantı salonu önünde toplanan vatandaşlar projeye tepki gösterdi. İlçe sakinleri, ilçede halihazırda işletilen bakır madeni nedeniyle su kaynakları, tarım arazileri ve ormanların zarar gördüğünü belirterek ikinci bir ocağı istemediklerini vurguladı.

sivil toplumun tepkisi:

Hanönü Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Soysal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada projenin ilçeye olumsuz etkilerini güçlü ifadelerle anlattı. Soysal, "Bir kere bunları Hanönü’ne sokarsak, ikinciye bir daha güç yetiremeyiz. Hanönü’nün tamamı bizim, Hanönü’nün tamamı halkınındır. Bunun böyle bilinmesi lazım. Halkın önüne hiçbir kuvvet geçemez. Öncelik bizim. Madene ihtiyacımız yok, bizim öncelikle memlekete ihtiyacımız var. Çoluğumuza, çocuğumuza bırakacak bir Hanönü olması lazım. Onlar haksız, biz haklıyız. Ama onurlu duruş bizde olacak. Biz onurlu insanlarız. Memleketimin bir karış toprağını üç-beş kişiye zengin olsun diye vermem. Bu memleket, bütün Hanönü halkının yaşama hakkıdır." şeklinde konuştu.

Soysal, ayrıca toplantı duyurusunun halka yeterince yapılmadığını ve ÇED sürecinin şeffaf yürütülmediğini ileri sürdü: "Bunu son güne kadar Hanönü halkından niye gizliyorlar, niye Hanönü halkını bilinçlendirmediler? 15 gün öncesinden böyle toplantı olduğunu neden bizlere duyurmadılar."

İlçe sakinleri de söz konusu madenin canlı yaşamına etkilerini örneklerle anlattı. Recep Güney, ağaçların ve meyvelerin kuruduğunu, hayvan ölümlerinin yaşandığını söyleyerek yetkililerden resmi bilgi talep etti. Mehmet Kıyak ise madenin istihdam vaadinin karşılığını vermediğini, kendi çocuğunun madende çalıştıktan sonra iş bulmakta zorluk yaşadığını belirtti. Osman Korkmaz, "Irmakta balık kalmadı" diyerek su kirliliğine dikkat çekti. Sevgi Altuntaş da "Biz toprağımızı, suyumuzu istiyoruz; bize servet değil, temiz yaşam alanı lazım" ifadelerini kullandı.

projenin teknik ve idari ayrıntıları:

ÇED süreci devam eden Küreçay Bakır Ocağı Projesine ait ÇED dosyasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulduğu bildirildi. Proje, Kastamonu il merkezine yaklaşık 58 kilometre, Hanönü ilçe merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta planlanıyor.

Projede inşaat aşamasında 25 kişinin, işletme aşamasında ise 54 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında öngörülen alan kullanımı şu şekilde: yaklaşık 23,40 hektarlık açık bakır ocağı, 2,72 hektar bitkisel toprak depolama alanı ve 1,31 hektar şantiye alanı. Toplam proje alanının 273,57 hektar olduğu, küpeli pasa stok alanının ise 20,08 hektar olarak belirlendiği kaydedildi.

Ayrıca, proje çerçevesinde 2027-2031 yıllarını kapsayan üretim programında toplam 1 milyon 300 bin ton cevher üretimi hedeflendiği belirtildi. Yetkililer, ÇED süreci tamamlanana kadar proje ile ilgili görüş ve önerilerin Kastamonu Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne iletilebileceğini duyurdu.

Hanönü halkı, mevcut maden işletmesinin yarattığı çevresel sorunlar gerekçesiyle yeni projenin durdurulmasını talep ediyor ve hukuksal süreç dahil her türlü mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyor.

KASTAMONU’NUN HANÖNÜ İLÇESİNDE TÜRK ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. TARAFINDAN AKÇASU VE YENİKÖY KÖYLERİ...

KASTAMONU’NUN HANÖNÜ İLÇESİNDE TÜRK ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. TARAFINDAN AKÇASU VE YENİKÖY KÖYLERİ SINIRLARINDA KURULMASI PLANLANAN KÜREÇAY BAKIR OCAĞI İÇİN DÜZENLENEN ÇED TOPLANTISINA VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTEREREK, TOPLANTIYA KATILMADI.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.