Hamas'tan Cuma Gösterisi Çağrısı
Hamas, 24 Ağustos Cuma günü Mescid-i Aksa'nın kundaklanmasının 55. yıl dönümünde, Müslümanlara ve insan hakları savunucularına gösteri yapma çağrısı yaptı. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa, Filistinlilerin simgesi olarak önemini koruyor.
Çağrının İçeriği
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halkımızı, ümmetimizi ve dünyanın dört bir yanındaki özgür insanları, Gazze, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın savunulması için 24 Ağustos Cuma günü seferber olmaya davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı. Kundaklama ve İşgal
Hamas, Mescid-i Aksa'nın kundaklanması olayına ve İsrail'in aşırı siyonist saldırılarına dikkat çekti. Açıklamada, "Bu saldırılar, Filistinlilerin topraklarına, halkına ve kutsalarına bağlılığını artırmaktadır." denildi.
Geçmişten Günümüze
1951 yılından bu yana işgal altında olan topraklarda, İsrail'in işlediği suçların 76 yıldır sürdüğünü vurgulayan Hamas, "İsrail'in işlediği suçlar, halkımızın ruhundaki direniş ateşini söndürmeyi başaramayacaktır." ifadelerini ekledi.
Öte yandan, Mescid-i Aksa'nın 21 Ağustos 1969'da Avustralya asıllı fanatik Denis Michael Rohan tarafından kundaklandığı, Kıble Mescidi'nin doğu bölümünde başlayan yangında tarihi eserlerin tahrip olduğu kaydedildi.