Hamas, Gazze'de ateşkes sağlandığını doğruladı
Hamas, Filistinli gruplarla yürütülen ciddi müzakerelerin ardından Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldığını yazılı olarak doğruladı.
Anlaşmanın kapsamı
Açıklamada, ateşkes ile savaşın sona erdirilmesi, işgalcilerin çekilmesi, insani yardımların Gazze'ye girişinin sağlanması ve esir takasının öngörüldüğü belirtildi.
Arabuluculara teşekkür
Hamas, arabuluculara teşekkür ederek Katar, Mısır ve Türkiyedeki çabaları büyük bir takdirle karşıladığını bildirdi. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın savaşın nihai olarak sona ermesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini hedefleyen çabalarını da takdir ettiğini belirtti.
Trump'ın çağrısı ve uygulanma vurgusu
Trump, ateşkes planının ilk aşamasının onaylandığını duyurmuş; garantör devletler, çeşitli Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası çevrelere hitaben, İsrail hükümetinin anlaşmanın sorumluluklarını yerine getirmeye zorlanması ve uzlaşılan konuların uygulanmasından kaçınılmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.
Hamas'ın ulusal duruş vurgusu
Açıklamada Gazze, Kudüs, Batı Şeria ve tüm Filistin topraklarında İsrail'in planlarına karşı onurlu duruş sergileyen Filistinlilerin selamlandığı; "Bu büyük fedakarlıklar ve dik duruş işgalci İsrail'in boyun eğdirme ve yerinden etme planlarını başarısızlığa uğrattı." ifadelerine yer verildi.
Hamas ayrıca, halkımızın fedakarlıklarının boşa gitmeyeceğini, verilen söze sadık kalınacağını ve halkın özgürlük, bağımsızlık ile kendi kaderini tayin etme hakkından vazgeçilmeyeceğini vurguladı.