Bist 100
10.264,95 0%
DOLAR
32,22 -0,07%
EURO
34,75 0,18%
ALTIN
2.385,62 0,18%

Hamas ateşkes teklifine İsrail'den yanıt aldı! Barışın önündeki tek engel belli oldu

İsrail ile Hamas arasında devam eden ateşkes ve esir takası müzakerelerinde İsrail, Hamas'ın önerisine yanıt verdi. Hamas yetkilileri teklifi inceleyeceğini açıklarken, İsrailli bir yetkili barışın önündeki engeli açıkladı.

Yayın Tarihi: 27.04.2024 12:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 12:16

Hamas ateşkes teklifine İsrail'den yanıt aldı! Barışın önündeki tek engel belli oldu

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in devam ettiği saldırılarda Gazze Şeridi’nde toplam 34 bin insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen insanlık dramı ağırlaşırken, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas’ın 2 hafta kadar önce sunduğu ateşkes ve esir takasına dair öneri yaptığını açıkladı. İsrail’den yanıt aldıklarını ve yakında inceleyeceklerini belirten Hamas’ın yanı sıra üst düzey bir yetkili de barışın önündeki tek engelin Binyamin Netanyahu olduğunu öne sürdü. 

Hamas İsrail’den ateşkes teklifine yanıt aldı! 

İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve rehine anlaşmasına yönelik açıklamalar yapıldı. Katar’da bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, yaptığı yeni açıklamada Hamas’ın 2 hafta önce ateşkes anlaşması sunduğunu kaydetti. İsrail’den ateşkes ve esir takası teklifine yanıt aldıklarını ve inceleme yapacaklarını kaydeden el-Hayya, 13 Nisan’da gönderilen teklifin resmi yanıtını bugün aldıklarını ifade etti. 

Hamas Hareketi tarafından bir de yazılı açıklama yapılırken, halkın istek ve faydasına yönelik her türlü öneriyi değerlendirdikleri kaydedildi. Bunların arasında sürdürülebilir ateşkes ve İsrail’in tamamen Filistin’den çekilmesi, yerinden edilenlerin şartsız geri dönüşü ve kapsamlı inşa çabaları gibi önemli kriterler de yer aldı. Ablukanın sona erip temel insani yardımların sağlanması, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulmasının da dahil olduğu mahkum değişim anlaşmasında ilerlemenin önemine de vurgu yapıldı. 

Barışın önündeki tek engel Binyamin Netanyahu! 

Gazze’de 7 aydan daha uzun zamandır devam eden savaşın sona ermesi için Mısır, Katar ve ABD, tarafların müzakere masasına oturmaları için temaslarını sürdürüyor. İsrail devlet televizyonu KAN ise ismini açıklamayan bir üst düzey İsrailli yetkilinin söylediklerini aktardı. Üst düzey İsrailli yetkili, barış anlaşmasının önündeki tek engelin Başbakan Binyamin Netanyahu olduğunu söyledi. Ayrıca aynı kaynak, Netanyahu’nun anlaşmamak için sürekli engel ve zorluk çıkardığı, Mısır’ın teklifi dışında başka bir anlaşma daha istediğini iddia etti.