Eyüpsultan sahilinde koku şikayeti ve Haliç'te renk değişimi
Eyüpsultan sahilinde günlerdir etkili olduğu belirtilen ağır koku, bölgede yürüyüş yapan ve sahilde vakit geçiren vatandaşların tepkisini çekti. Dronla çekilen görüntülerde ise Haliç’in bazı kesimlerinde suyun renginde farklılaşma görüldü; bu değişim kokunun kaynağına ilişkin endişeleri artırdı.
vatandaşların gözlemleri ve iddiaları:
Sahilde bulunanlar, kötü kokunun zeminde biriken balçık ve yeterli temizlik yapılmamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Bölge sakinleri, özellikle lodoslu havalarda kokunun belirginleştiğini; poyrazlı havalarda ise kokunun azaldığını ifade etti.
İsmail Hakkı Umul gözlemlerini şöyle aktardı: "Buranın havası karayelle birlikte lodosa dönüyor, lodosla beraber karayele dönüyor. Gün batıyor, gün açmıyor. 7 metrenin altındaki çamur, 17 metre su yukarı çıkıyor. Alttaki çamurda insan boğulursa zor kurtulur. Lodos olduğunda burada koku yapar, burası temizlendi ama halk olarak birlikte hareket edersek bu iş rahatlar, bir, iki kişinin yapacağı iş değil. Hepimiz durumu İstanbul Büyükşehir Belediyesine ileteceğiz ya da başka bir kuruma burası temizlenmeli."
Latif İçten ise bölgenin kıymetini vurgulayarak, "Dünyanın en güzel yeri burası. Fakat burada lodos olduğu zaman koku çok yapıyor. Yetkililerden de bu konuya çözüm üretilmesini istiyoruz. Buraya bir el atsınlar. Poyrazlı havada koku olmuyor, lodoslu havada çok koku oluyor, balçık kokusu geliyor" dedi.
görüntüler ve yetkili beklentisi:
Dron görüntüleri, Haliç’in bazı bölümlerindeki su rengindeki farklılığı ortaya koydu; bu tip görseller sahildeki koku ve kirlilik algısını güçlendiriyor. Vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak bölgenin kapsamlı şekilde temizlenmesini ve benzer hava koşullarında koku sorununu hafifletecek önlemlerin alınmasını istiyor.
Yerel sakinler, sorunun tek bir kurumun müdahalesiyle çözülemeyeceğini belirterek, toplumsal hareket ve kurumsal işbirliği talep ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların inceleme ve müdahale beklentisi sürüyor.
EYÜPSULTAN SAHİLİNDE GÜNLERDİR ETKİSİNİ SÜRDÜREN AĞIR KOKUNUN ARDINDAN HALİÇ'TE SUYUN RENGİNİN FARKLILAŞTIĞI GÖRÜLDÜ.