HAK-İŞ Başkanı Arslan: Vergi ve asgari ücret sisteminde adaletsizlikler giderilmeli

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kayseri’de vergi sistemindeki adaletsizlikleri ve asgari ücret tespit mekanizmasının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 09.04.2026 16:34
Güncelleme Tarihi: 09.04.2026 16:34

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Vergi ve asgari ücret sisteminde adaletsizlikler giderilmeli

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Vergi ve asgari ücret sisteminde adaletsizlikler giderilmeli

Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen Hizmet-İŞ Sendikası Kayseri Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu’na katılan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı ve Hizmet-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, vergi ve asgari ücret uygulamalarındaki sorunlara dikkat çekti.

Arslan’ın konuşması: Vergide adalet vurgusu

Divan heyetinin oluşturulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Arslan, vergi sistemindeki dengesizliklere işaret ederek şunları söyledi: "Verginin adil olması gerekiyor. Bizim vergi sistemimizde ne yazık ki ciddi bir sorun var."

Arslan, HAK-İŞ’in Kayseri, Gaziantep, Kocaeli gibi illerde düzenlediği mitinglerin amacını kamuoyunu bilgilendirmek ve emeklilik ile vergi sistemi başta olmak üzere sorunları gündeme taşımak olarak açıkladı. "Vergi bir vatandaşlık borcudur, vergi vermekten asla şikayetçi değiliz. Vergimizi verirsek devlet oluruz, vergi varsa bir devlet vardır. Biz vergi vermekten şikayetçi değiliz. Ama çok kazananın az verdiği, az kazananın çok vergi verdiği bir sisteme itiraz ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Arslan, vergi dilimleriyle ilgili örnekler vererek sistemin çalışan lehine işlememesi üzerinde durdu: "2002 yılında bir asgari ücretli 17 ay çalıştıktan sonra yüzde 20 dilime giriyordu, yani 1 yıl yüzde 15’ten çalışmaya devam ediyordu. ... Bugün asgari ücretliden vergi alınmış olsa 5 ay sonra yüzde 20 dilime giriyor. Asgari ücretten yüksek alan vatandaşlarımız ki kamuda çalışanlarımız da öyle 4. aydan itibaren yüzde 20 dilime giriyor. Ocak ayında 100 TL’miz bu sistem içerisinde Aralık ayına gelindiği zaman 75 TL’ye düşüyor. Ücretimiz aşağı çekiliyor. Çünkü vergi dilimlerindeki makas çok kısa. Büyük bir haksızlık yaşıyoruz. Verginin bütün yükünü çalışanlara, ücretlilere yıkmak adil değil."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ilişkin eleştiriler

Asgari ücret belirlenme sürecine de eleştiri getiren Arslan, sistemde yapısal değişiklik gerektiğini belirtti: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değişmesini uzun yıllardır istiyoruz."

Arslan, komisyonun belirleme kriterlerinin sınırlılığına dikkat çekerek, Türkiye’deki 17 milyon 500 bin emekçinin yaklaşık yüzde 60’ının asgari ücretle çalıştığını ve bunun politika yapımında dikkate alınması gerektiğini söyledi. "Asgari ücreti hükümet, işçi ve işveren olarak üçlü bir yapı belirliyor. Kamuda çalışan asgari ücretlinin sayısı, istatistiklere girecek kadar bile yok. O zaman niye hükümet Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda var? ... Sendikaların olmadığı, işçilerin olmadığı asgari ücret arızalı bir asgari ücret oldu."

Arslan, hükümete çağrıda bulunarak komisyon yapısına ilişkin adım atılmadığını ve önümüzdeki yıl asgari ücretin muhtemelen hükümet ile işveren arasında belirlenmesinin muhtemel olduğunu belirtti: "Bu Türkiye’ye yakışmıyor. ... adil ve hakkaniyetli bir sistemin hem vergi, hem emeklilik hem de asgari ücret konusunda hakkaniyetli bir çözümü mutlaka başarmamız gerekiyor."

Yerel yönetim temsilcisinin mesajı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da etkinlikte konuştu. Büyükkılıç, HAK-İŞ ve Hizmet-İŞ ile kurdukları bağa vurgu yaparak, eğitim ve felsefeyi göz ardı etmeme çağrısında bulundu: "Ne olur eğitim ve felsefemizi asla göz ardı etmeyelim, hep beraber yol alalım. ... O açıdan ücret politikasıyla değil anlayış sahibi olarak el ele vereceğiz."

Genel kurul sonuçları

Konuşmaların ardından mevcut Başkan Yavuz Navruz’un tek liste ile girdiği genel kurulda oylama işlemi gerçekleştirildi.

Öne çıkan tespit: Arslan, vergi ve asgari ücret sisteminde yapısal değişiklikler gerektiğini vurgulayarak, adalet ve hakkaniyet temelli bir düzenleme çağrısı yaptı.

HİZMET-İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBESİ'NİN 10. OLAĞAN GENEL KURULU'NA KATILAN HAK-İŞ KONFEDERASYONU...

HİZMET-İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBESİ'NİN 10. OLAĞAN GENEL KURULU'NA KATILAN HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI VE HİZMET-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN; "VERGİNİN ADİL OLMASI GEREKİYOR. BİZİM VERGİ SİSTEMİMİZDE NE YAZIK Kİ CİDDİ BİR SORUN VAR" DEDİ.

KADİR HAS KONGRE MERKEZİ'NDE YAPILAN HİZMET - İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBESİ'NİN 10. OLAĞAN GENEL...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.