Gürlek: teklifte terör saldırısı talimatı verenlere yönelik özel düzenleme yok

Bakan Akın Gürlek, Meclis'e sunulan teklifte terör saldırısı talimatı verenler veya şehit edenlere yönelik özel düzenleme bulunmadığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 06.08.2026 12:56
Güncelleme Tarihi: 06.08.2026 12:56

Gürlek: teklifte terör saldırısı talimatı verenlere yönelik özel düzenleme yok

Bakanın açıklaması ve teklifin genel çerçevesi:

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi"nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulmasının ardından yaptığı açıklamada teklifin kapsamı ve amaçlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Gürlek, sürecin birçok açıdan kazanım getirdiğini vurgulayarak teklifte terör saldırısı talimatı verenler ile güvenlik güçlerini şehit edenlere ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını belirtti.

Bakanlığın katkısıyla hazırlanan 12 maddelik teklif, 360 milletvekilimizin desteğiyle Gazi Meclisimizin gündemine taşınmıştır. Teklifin hedefinin toplumsal dayanışmayı güçlendirmek, ortak aidiyet duygusunu pekiştirmek ve terörün yeniden istismar edilebileceği zeminleri ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi.

Uygulama koşulları ve güvenlik kriterleri:

Gürlek, teklifin belirli soruşturma, kovuşturma ve infaz işlemlerine ilişkin düzenlemeler içerdiğini söyleyerek uygulamanın net şartlara bağlandığını vurguladı. Buna göre, teklif hükümlerinin uygulanabilmesi için terör örgütünün fiili varlığının tamamen sona ermesi ve kontrolündeki tüm silah ile mühimmatın eksiksiz, geri dönülemez şekilde imha edilmiş olması gerekmektedir.

Bu durumun tespitinin güvenlik kurumlarınca yapılacağı, tespitin Milli Güvenlik Kurulu tarafından teyit edileceği ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanacağı belirtildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında bir kurul ile Meclis bünyesinde izleme komisyonu oluşturulacak; ilgili Meclis komisyonu süreci takip edecek ve gerektiğinde tavsiyelerde bulunacaktır.

Hukuk devleti ilkesi, şehit aileleri ve denetim vurgusu:

Bakan Gürlek açıklamasında "Meclisimizin gündemine gelen teklifte terör saldırısı talimatı verenler ile güvenlik güçlerimizi şehit edenler ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır" ifadesini tekrarladı ve hiçbir kişiye özel statü tanınmayacağını açıkladı. Hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde tüm işlemlerin yürütüleceğini, şehit aileleri ve gazilerin hassasiyetlerinin sürecin temel ölçüsü olacağını belirtti.

Gürlek, sürecin açık ve denetlenebilir olacağını; kanunda öngörülen hukuki şartlara bağlı kalınacağını vurgulayarak, şehit aileleri ve kahraman gazilerin onuru ile hatıralarını incitecek hiçbir tasarrufa izin verilmeyeceğini söyledi. Bu kapsamda hem bürokratik hem de siyasi denetim mekanizmalarının işletileceği taahhüt edildi.

Bölgesel etkiler ve ekonomiye yansımaları:

Bakan, "Terörsüz Türkiye" vizyonunun yalnızca ülkenin iç güvenliğini güçlendirmeyeceğini, aynı zamanda bölgesel istikrar, ticaret koridorlarının, enerji projelerinin ve ulaştırma hatlarının güvenliğinin artması gibi somut ekonomik kazanımlar sağlayacağını kaydetti. Terörün sona ermesinin dış müdahale alanlarını daraltacağı ve bölgesel işbirliğini güçlendireceği belirtilerek hedefin 86 milyon vatandaşın ortak çıkarına hizmet ettiği ifade edildi.

Gürlek, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan reformların, yatırımların ve demokratikleşme adımlarının güven ve huzurla taçlandırılacağını; eğitimden sağlığa, ulaşımdan kalkınmaya kadar her alanda daha güçlü adımlar atılacağını dile getirdi.

Teşekkür ve siyasi uzlaşı:

Son bölümde Bakan Gürlek, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti ilkelerinden asla ayrılmayacağını vurgulayarak meclise sunulan teklifin terörsüz Türkiye hedefinin hukuki zeminini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a liderlik için, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'ye ve teklifin hazırlanmasına katkı sunan tüm siyasi partilere, paydaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bakanın ifadeleri, teklifin hem iç hukuka uygunluk hem de güvenlik koşulları açısından sınırlarının net çizildiğini göstermektedir. Sürecin ilerleyen aşamalarında kurulacak izleme mekanizmaları ve Meclis denetimi, teklifin uygulanabilirliğini ve şeffaflığını sağlayacak ana unsurlar olarak öne çıkacaktır.

Adalet Bakanı Gürlek: "Meclisimizin gündemine gelen teklifte terör saldırısı talimatı verenler ile...

Adalet Bakanı Gürlek: "Meclisimizin gündemine gelen teklifte terör saldırısı talimatı verenler ile güvenlik güçlerimizi şehit edenlere ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır"

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.