Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Avrupa Birliği (AB) yanlısı protestolar kapsamında düzenlenen yürüyüş, hükümete parlamento seçimlerini yenileme çağrısı yapıldı. 80 gündür devam eden gösterilerin nedeni, Başbakan İrakli Kobakhidze'nin ülkesinin AB'ye katılım müzakerelerinin sürecini 4 yıllığına askıya almasıdır.
Akşam saatlerinde Avrupa Meydanı'nda toplanan göstericiler, ellerinde Gürcistan, AB, ABD, Almanya ve Ukrayna bayrakları ile Parlamento binasına yürüyüş gerçekleştirdi. Göstericiler, hükümete seçimlerin yenilenmesi yönünde taleplerini yineledi.
Ayrıca, gözaltına alındıktan sonra tutuklu yargılanmalarına karar verilen bazı kişilerin açlık grevinde olduğu belirtilerek, bu kişilerin serbest bırakılması talep edildi. Göstericiler, Tiflis yönetimini Rus yanlısı olmakla suçlayarak, hükümet karşıtı sloganlar atıp tutuklu destekçilerini içeren pankartlar açtı.
Gürcistan'daki gelişmeler kapsamında, AB ve ABD ile eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve muhalefet, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin 26 Ekim 2024'te kazandığı seçimleri tanımıyor. Hükümetin AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasına da tepki gösteriyorlar.
Buna karşılık, Kobakhidze hükümeti, Batı'nın desteklediği bazı güçlerin ve eski Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin hükümeti devirmeye çalıştığını iddia ediyor. ABD ile bazı Avrupa ülkeleri, Gürcistan hükümetine bağlı yetkililere yaptırımlar uygularken, Gürcistan hükümeti Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki (AKPM) heyetinin faaliyetlerini 30 Ocak'ta askıya aldı. AB Konseyi, Gürcü diplomatlar ve bazı yetkililerin vizesiz seyahat stipülasyonunu 27 Ocak'ta askıya aldı.
Başbakan Kobakhidze, ülkesinin ABD ile ilişkilerinin yeniden kurulmasının, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın döneminde mümkün olabileceğini ifade etti.