Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, başkent Tiflis'teki protestolar sırasında polisin göstericilere müdahalelerine ilişkin, "Bu, Rus vekillerinin Tiflis sokaklarında kasıtlı ve vahşice ezdiği şey, Avrupa ve Avrupa idealidir. Uyan Avrupa!" ifadelerini kullandı. Zurabişvili, ülkesinin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini askıya almasına karşı başlatılan eylemlerde polislerin karşı göstericilere müdahale etmesine tepki gösterdi.
Gürcü halkının AB ile entegrasyon sürecine sahip çıkmak için sokaklarda olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı, polis müdahalelerinin AGİT ve Avrupa standartları ile bağdaşmadığını vurguladı.
Başbakan Kobakhidze'den Açıklamalar
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Tiflis'teki gösterilere ilişkin yaptığı açıklamada, göstericilerin polislere molotofkokteyli ve çeşitli eşyalar attığını belirtti. “Polise karşı molotofkokteyli, taş ve diğer tehlikeli cisimler atılarak ciddi hasarların meydana geldiğini” ifade eden Kobakhidze, "50'den fazla polis yaralandı, bunlardan 20'sinin ameliyat edilmesi gerekti." dedi.
Kobakhidze, İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçlerinin anayasal düzeni koruma görevine dikkat çekerek, polislere aşırı güç kullanmaktan kaçınmaları yönünde çağrıda bulundu.
Gözaltılar ve Protestolara Yanıt
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Tiflis'te 107 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yerel basında çıkan haberlere göre, çeşitli müdahaleler sırasında bazı gazeteciler ve göstericilerin yaralandığı yönünde bilgiler yer aldı.
Tiflis'teki protestolar, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine müdahil olduğu gerekçesiyle, AB müzakerelerinin 2028'e kadar askıya alındığı açıklamasının ardından başladı.
AB'ye Katılım Süreci Hakkında
Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan, Aralık 2023'te aday ülke statüsü aldı. Ancak, tartışmalara neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte AB'ye katılım süreci Temmuz ayında durdurulmuştu.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.