Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, yurt dışına evlat edinme mağdurlarından özür diledi
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, geçmişte çoğunlukla 1970 ila 1980 yılları arasında Batı ülkelerine evlatlık verilen Güney Korelilerin işlem ve uygulamalarında yaşanan usulsüzlükler ve suistimal nedeniyle mağdurlardan özür diledi.
Komisyon bulguları ve mahkeme kararları
Lee, açıklamasında Güney Kore Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun bulguları ile son mahkeme kararlarının uluslararası evlat edinme programında bazı insan hakları ihlallerinin varlığını doğruladığını belirtti. Komisyonun martta açıkladığı raporda, 1960 ila 1990 döneminde Batı ülkelerine evlatlık verilen yüzlerce kişinin işlemlerinde usulsüzlük ve suistimal yapıldığını ve dönemin hükümetlerinin bu konularda sorumluluğu bulunduğu vurgulanmıştı.
Cumhurbaşkanının açıklaması ve talepleri
Lee, açıklamayı ABD merkezli Meta şirketine ait Facebook platformundaki hesabından paylaştı. Konuyla ilgili olarak, çocuk yaşta yurt dışına evlatlık verilenlerin yaşadığı kaygı, acı ve kafa karışıklığı nedeniyle üzüntü duyduğunu belirterek ülke adına mağdurlardan ve ailelerinden özür diledi. Lee ayrıca, evlatlık verilenlerin insan haklarını koruyacak sistemlerin oluşturulması ve bu kişilerin biyolojik ailelerine ulaşma çabalarına destek verilmesi çağrısında bulundu.
Tarihsel bağlam ve kalıcı etkiler
Dünyanın en büyük evlatlık diasporalarından biri olarak değerlendirilen süreçte, çoğunluğu kız olmak üzere yaklaşık 200 bin Güney Koreli çocuğun Batı ülkelerine evlatlık verildiği düşünülüyor. Evlatlık işlemlerinin en yoğun olduğu 1970 ila 1980'li yıllarda, ülkedeki yönetimler nüfus ve ekonomik politikalar kapsamında yurt dışına evlatlık vermeyi kolaylaştıran düzenlemeler onaylamıştı. Bu dönemde velayeti üstlenebilecek akrabaları olmasına rağmen kimsesiz kaydıyla yurt dışına gönderilen bazı kişiler, Kore'deki biyolojik ailelerine ulaşmakta halen zorluk yaşıyor.