DOLAR
42,73 -0,02%
EURO
50,21 -0,03%
ALTIN
5.944,61 0,26%
BITCOIN
3.710.581,65 -0,87%

Güney Çin Denizi'nde Provokasyonlar Devam Ediyor

Çin’e ait gemiler, Filipinler’in insani yardım görevindeki gemisine çarparak gerginliği artırdı.

Yayın Tarihi: 25.08.2024 15:43
Güncelleme Tarihi: 25.08.2024 15:43

Güney Çin Denizi'nde Provokasyonlar Devam Ediyor

Çin Gemileri, Filipinler’e Ait Gemiyi Taciz Etti

Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanmaya devam ediyor. Son gelişmelere göre, Çin Sahil Güvenliği'ne ait sekiz geminin, Filipinler’in Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü'ne (NTF-WPS) bağlı bir gemiye çarparak taciz ettiği bildirildi.

İnsani Yardım Görevi Sırasında Çarpışma

Filipinler Haber Ajansı'na (PNA) göre, Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu’na (BFAR) ait bir gemi, yerel balıkçılara mazot, gıda ve tıbbi malzeme ikmali yapmak üzere insani yardım amacıyla hareket ederken Çinli gemilerden gelen tacizlerle karşılaştı. Açıklamada, Escoda Sığı yakınlarında Çin gemilerinin BFAR’a ait gemiye çarptığı ve bu çarpışmanın motor arızasına yol açtığı kaydedildi.

Filipinler, Çin'e Provokasyonları Durdurma Çağrısı Yaptı

Filipinler hükümeti, bu tür provokatif manevraların yerel mürettebat ve hizmet verdikleri balıkçılar için ciddi güvenlik riskleri oluşturduğunu vurguladı. "Bu tür eylemlere rağmen mürettebat yüksek moralini korudu ve zarar görmeden yoluna devam etti," ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Çin’e yönelik, bölgesel barış ve güvenliği tehlikeye atan eylemleri durdurması için çağrı yapıldı.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığının Tarihçesi

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer almaktadır. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bu denizin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu alanda hak iddia etmektedir.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlıklarını artırması ve sivil gemi filolarıyla geçiş yapması, çevre ülkelerin yanı sıra ABD tarafından da sıkça eleştirilmektedir. Ayrıca, Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında verdiği kararda, Filipinler’in başvurusu üzerine Çin’in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin yasadışı olduğuna hükmetmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı