Güney Asya'da muson yağmurları can kaybını 535'e çıkardı
Güney Asya ülkelerinde etkili olan şiddetli muson yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymaları sonucu can kaybı toplam 535 olarak bildirildi. Bölgede çok sayıda yaralanma, kayıp ve geniş çaplı tahliyeler söz konusu.
Endonezya: BNPB 248 can kaybı açıkladı
Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 248 olduğu, 500’den fazla kişinin yaralandığı ve 100’den fazla kişinin kayıp durumda bulunduğu belirtildi. Yardım uçakları, Kuzey Sumatra'da ağır hasar gören Central Tapanuli ve diğer bölgelere yardım ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Tayland: Ölü sayısı 162'ye yükseldi
Tayland Hükümet Sözcüsü Siripong Angkasakulkiat düzenlediği basın toplantısında, ülkenin güneyindeki sellerde ölenlerin sayısının 162 olduğunu, ölümlerin 126'sının Malezya sınırına yakın Songkhla bölgesinde meydana geldiğini aktardı. Haftanın başında Hat Yai'de son 300 yılın günlük en yüksek yağışı kaydedilmişti. Komşu ülke Malezya'da bu hafta 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Sri Lanka: Ditwah Kasırgası sonrası bilanço ağır
Sri Lanka Afet Yönetim Merkezi (DMC) açıklamasına göre, Ditwah Kasırgası'nın tetiklediği sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 123 olarak açıklandı; hâlâ 130 kişi kayıp durumda. Yaklaşık 44 bin kişi tahliye edildi. Geçen haftadan bu yana şiddetli hava koşullarının etkisindeki ülkede perşembe günü durum daha da kötüleşti; sağanak yağışlar evleri, tarlaları ve yolları su altında bıraktı, özellikle çay yetiştirilen dağlık bölgelerde toprak kaymaları meydana geldi. Hükümet okulları ve iş yerlerini kapatıp sınavları erteledi; barajlar ve nehirler taştı, yollar kapandı ve birçok bölgede demiryollarına kaya ve ağaç düşmesi nedeniyle yolcu trenleri durduruldu.
Bölge genelinde kurtarma ve yardım çalışmalarının sürmesi bekleniyor; yerel yetkililer can kaybı, yaralananlar ve kayıplarla ilgili güncellemeleri paylaşmaya devam ediyor.
GÜNEY ASYA ÜLKELERİNDE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ YAĞIŞLARIN YOL AÇTIĞI SEL VE TOPRAK KAYMALARINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 535'E YÜKSELDİ. (FOTO: SRİ LANKA)