Güney Afrika’nın İsrail hakkında açtığı soykırım davasının ardından Cezayir Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Ammar bin Cami, BM Güvenlik Konseyi üyelerine çağrıda bulundu. İsrail’in Filistinlilerin Gazze’den göç ettirilmesi çabalarının acilen durması gerektiğini savunan Cezayir, ülkesinin talebi üzerine BMGK’deki bir oturumda konuştu.
Filistinlilerin topraklarından sürülmesine karşı herkesin net bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulayan Ammar bin Cami, 4. Cenevre Anlaşması’nın 49. Maddesine dikkat çekti. Maddeye göre Filistin halkının göçe zorlanmasının uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu vurguladı.
Gazze’nin vahşice bombalanması ve altyapısının tahrip edilmesini eleştiren Ammar bin Cami, bölgenin yaşanılamaz bir hale getirilmeye çalışıldığını öne sürdü. Bölgeyi yerle bir ederek Filistin halkının evlerine dönme umudunun yok edilmesinin amaçlandığını vurgulayan Ammar bin Cami, bu planlara sessiz kalanların suç ortağı olacağını vurguladı.
24 bine yakın insan öldürüldü!
Cezayirli yetkili Filistin yoğun bir saldırıya maruz kalırken Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki gelişmelerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. İsrail’in Gazze Şeridi’nde binlerce kişiyi öldürdüğüne dikkat çeken Ammar bin Cami, 10 binden fazla çocukla birlikte toplam 24 bine dayanan ölüm sayısının altını çizdi. 60 binden fazla kişinin yaralandığını ve kentteki binaların da yüzde 60’ından fazlasının yerle bir edildiğini söyledi. Gazze halkının açlıkla karşı karşıya olduğunu söyleyen bin Cami, sözlerini “bu suça ortak olunmaması gerektiğini” vurgulayarak bitirdi.
Cezayir’in yeni görevi: Filistin davası
Yılbaşından bu yana Afrika Kıtası’nı temsilen 2 yıl süreyle BMGK’de geçici üye çalışmalarına başlayan Cezayir, Filistin ve İsrail savaşı konusunda harekete geçti. Bu kapsamda Cezayirli diplomatların, yeni görevleri arasında öncelikli olarak Filistin davasının yer alacağı düşünülüyor.