AGEM Akademi kısa değerlendirme:
Altı Nokta Körler Derneği Gençlik Meclisi tarafından kurulan AGEM Akademi, görme engelli öğrencilerin üniversiteye erişiminde fırsat eşitsizliğini azaltmayı hedefleyen çevrim içi bir eğitim platformu olarak ilk yılını başarıyla tamamladı. Gençlik ve Spordan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış projenin kuruluş amacını, uygulama biçimini ve elde edilen sonuçları anlattı.
Kuruluş süreci ve hedefler:
Barış, yaklaşık bir buçuk yıldır yürüttüğü görev sonrası gençlerin daha etkin rol alacağı bir yapıyı hayata geçirmek amacıyla Gençlik Meclisi’ni ve bu meclis bünyesinde AGEM Akademi’yi oluşturduklarını söyledi. Projenin temel hedefi, görme engelli öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanırken karşılaştıkları fırsat eşitsizliklerini azaltmak ve onları nitelikli eğitimle toplumsal yaşama üretken bireyler olarak kazandırmaktı. Barış, projenin fikir sahibi Kadir Tek ile başladığını, doğru planlama ve gönüllü desteğiyle önemli başarılara ulaşılabileceğine inandıklarını belirtti.
Tamamen gönüllülük esasına dayalı model:
AGEM Akademi, faaliyetlerini tamamen gönüllülük esasına göre yürüttü ve eğitimlerin tamamı çevrim içi olarak organize edildi. Bu sayede Türkiye’nin dört bir yanından görme engelli öğrenciler programa erişim sağladı. Platformun hayata geçirilmesi; alanında uzman öğretmenlerin bulunması, gönüllü okutucuların oluşturulması, deneme sınavlarının planlanması ve ayrıntılı bir eğitim takviminin hazırlanması gibi uzun, titiz bir çalışma gerektirdi.
Barış, süreçte gönüllülerin büyük fedakârlık gösterdiğini vurgulayarak, platformda 22 öğretmenin ders verdiğini ve 75 gönüllünün öğrencilere birebir destek sunduğunu aktardı. Yaklaşık 30 görme engelli öğrencinin bu eğitimleri aldığı, öğrencilerin yalnızca belli şehirlerle sınırlı kalmayıp ülke genelinden katıldıkları ifade edildi. Projenin üyeliğe bağlı olmadığını özellikle vurgulayan Barış, desteğe ihtiyacı olan herkese kapılarını açtıklarını söyledi.
Kütahya desteği ve yerel iş birlikleri:
Projede görev alan gönüllülerin büyük bir bölümünün Kütahya kaynaklı olmasının sevindirici olduğunu belirten Barış, gönüllülerin yaklaşık %60-70’inin Kütahyalı olduğunu kaydetti. Bu süreçte Prof. Dr. Sultan Güçlü (Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı) ve Senai Elmas (Kütahya İl Halk Kütüphanesi Müdürü) gibi isimlerin önemli katkıları oldu. Barış, projeye katkı veren tüm gönüllülere teşekkür etti.
Eğitim programı ve sınav hazırlığı:
AGEM Akademi’nin eğitim programı yoğun bir sınav hazırlık takvimi içeriyordu. Barış, öğrencilerin hazırlık sürecinde yaklaşık 200 canlı ders verildiğini ve toplam 16 deneme sınavı uygulandığını belirtti. Platformun yalnızca akademik içerik sağlamadığını, aynı zamanda sınav psikolojisine hazırlık ve birebir motivasyon desteği gibi unsurlara da ağırlık verildiğini vurguladı. Gönüllü okutucuların öğrencilerle yakından ilgilenmesi, motivasyonun yüksek tutulmasında etkili oldu.
Sınav sonuçları ve öne çıkan başarılar:
Barış, AGEM Akademi öğrencilerinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) elde ettiği derecelerin kendilerini gururlandırdığını söyledi. Türkiye genelinde Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) yaklaşık 1 milyon 627 bin adayın katıldığı ortamda, platformdan yetişen öğrencilerden 8’inin Türkiye ilk 25 bin içerisine girdiğini, bunlardan 2’sinin ilk bin içinde yer aldığını aktardı.
Başarı elde eden öğrenciler arasında Taha Gül 479 puanla Türkiye 378’incisi, Erkan Doğan sözel puan türünde 464 puanla Türkiye 799’uncusu oldu. Ayrıca Hacer Baykuş 430 puan alarak Türkiye ilk 5 bine girdi; eşit ağırlık puan türünde de derece yapan öğrenciler bulunduğu belirtildi. Barış, öğrencilerin tercih döneminin ardından farklı üniversitelerde eğitimlerine devam edeceklerini ifade etti ve katkılarından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.
Gelecek planları ve sürdürülebilirlik:
AGEM Akademi’nin faaliyetlerini YKS ile sınırlı tutmayacaklarını belirten Barış, önümüzdeki dönemde Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) için özel bir hazırlık programı oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Bu kapsamda yeni eğitim içerikleri hazırlanacak ve gönüllü eğitimci ağı genişletilecek. Barış, AGEM Akademi’nin uzun yıllar sürdürülebilir bir eğitim platformu olarak görme engelli bireylerin yanında olmaya devam etmesini hedeflediklerini söyledi.
Konuşmasını proje paydaşlarına teşekkür ederek tamamlayan Barış, Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Yusuf Tunahan, Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Gençlik Meclisi üyeleri, proje fikrinin sahibi Kadir Tek, gönüllü öğretmenler, okutucular ve öğrencilere özel olarak teşekkür etti; bu başarının ortak emeğin ürünü olduğunu vurguladı.
İSMAİL BARIŞ