Gördes barajı çevresinde yeşil kuşak kuruluyor arıcılığa destek sağlanacak

Manisa ve İzmir büyükşehirleri Gördes Barajı çevresinde 2 bin dekarlık alanda bal ormanı kuracak; ilk etapta 580 dekara 500 bin bitki dikilecek.

Yayın Tarihi: 22.07.2026 13:43
Güncelleme Tarihi: 22.07.2026 13:43

Gördes barajı çevresinde yeşil kuşak kuruluyor arıcılığa destek sağlanacak

Gördes barajı çevresinde ortak çevre ve ekonomik yatırım

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol, Gördes Barajı çevresinde kapsamlı bir ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmasını başlatıyor. Amaç, hem İzmir için hayati öneme sahip içme suyu kaynağını korumak hem de Manisa’da arıcılığı destekleyerek kırsal kalkınmaya katkı sağlamak olarak açıklandı.

Protokol ve katılımcılar:

İzmir Sanat Merkezi’nde düzenlenen törende protokole İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Gördes Belediye Başkanı İbrahim Büke ile İZSU, Manisa Büyükşehir ve Gördes Belediyesi yetkilileri imza koydu. Gördes Barajı Tampon Bölge Protokolü ile baraj çevresinde çevrenin korunması, erozyonun önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Uygulama ve tür planlaması:

Proje kapsamında toplamda yaklaşık 2 bin dekarlık alanda etaplar halinde bal ormanları oluşturulması hedefleniyor. İlk etapta 580 dekarlık bir alana yaklaşık 500 bin bitkinin dikimi planlanıyor. Kullanılacak bitki türleri, uzman ekiplerce belirlenecek olup çalışma programına göre arazi hazırlığı, dikim ve bakım işlerinin büyük bir bölümünü Manisa Büyükşehir Belediyesi üstlenecek; İZSU ise teknik denetim yapacak ve koruma kurallarının uygulanmasını sağlayacak.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta tarafından paylaşılana göre, planlanan 34 tür arasında lavanta, kekik, adaçayı, ıhlamur, akasya, kızılçam, Ilgın, Japon soforası, biberiye, Libya çimi ve üçgül gibi arılar için yıl boyunca nektar ve polen sağlayacak bitkiler bulunuyor. Çalışmalar etaplar halinde sürdürülecek ve tüm proje sahasının bal ormanına dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Tahtalı modeli ve koruma yaklaşımı:

İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Güzin Özbaş projenin, Tahtalı Barajı havzasında daha önce başarıyla uygulanan modelin Gördes’e taşınması olduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı düzenlemeleri gereği barajın maksimum su kotundan itibaren 300 metrelik tampon bölge olarak tanımlanan alanlarda özel koruma hükümleri uygulanıyor. Karayakup ve Çağlayan mahallelerini kapsayan proje sahası, bu çerçevede doğal bir yeşil kuşağa dönüştürülecek.

Toplumsal etkiler ve eğitim çalışmaları:

Proje yalnızca çevresel koruma hedeflemiyor; arıcılığı destekleyerek yöre üreticilerine yeni gelir kapıları açılması planlanıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi, kadınlara ve genç üreticilere yönelik uygulamalı arıcılık eğitimleri düzenleyecek. Bitkilerin çiçeklenmesinin ardından kontrollü biçimde gezici arıcıların da alandan yararlanması sağlanacak. Böylece hem atıl durumdaki alanlar ekonomiye kazandırılacak hem de yöre halkının refahına katkı sunulacak.

Her iki belediye başkanı törendeki konuşmalarında projenin iki il için de kazanım olacağını vurguladı: İzmir’in su kaynaklarının korunması ve Manisa’nın kırsal ekonomisinin güçlendirilmesi. Yetkililer, protokolün benzer ortak projeler için bir başlangıç olmasını ve iş birliğinin sürmesini diledi.

Planlanan takvim doğrultusunda dikim çalışmalarının sonbaharda başlaması öngörülüyor; arazi hazırlığı, dikim ve bakım faaliyetleri tamamlandığında Gördes Barajı çevresinde güçlü bir yeşil kuşak oluşacak, erozyon ve sediment taşınımı azalacak, havza doğal yöntemlerle korunmuş olacak.

Baraj çevresi bal ormanına dönüşüyor

Baraj çevresi bal ormanına dönüşüyor

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!