DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.845.421,71 0,01%

Go oyunu Türkiye'de yaygınlaşıyor; 2026 Avrupa Go Kongresi Türkiye'de düzenlenecek

Türkiye Go Derneği verilerine göre yaklaşık 4 bin aktif oyuncu var; 25 Temmuz-28 Ağustos 2026'da Avrupa Go Kongresi Türkiye'de gerçekleştirilecek.

Yayın Tarihi: 31.08.2025 11:07
Güncelleme Tarihi: 31.08.2025 11:20

Go oyunu Türkiye'de yaygınlaşıyor; 2026 Avrupa Go Kongresi Türkiye'de düzenlenecek

Go oyunu Türkiye'de yaygınlaşıyor; 2026 Avrupa Go Kongresi Türkiye'de düzenlenecek

HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Avrupa Go Federasyonu Genel Sekreteri ve Türkiye Go Derneği Başkanı Ahmet Eren Kurter, Türkiye'de yaklaşık 4 bin kişinin aktif olarak go oynadığını ve turnuvalara katıldığını bildirdi. Kurter, "25 Temmuz-28 Ağustos 2026'da Avrupa Go Kongresi, yani Avrupa'da ve dünyada bu alanda en büyük etkinliklerden bir tanesi Türkiye'de olacak" dedi.

Uzak Doğu kökenli, yaklaşık 4 bin yıllık geleneğe sahip zeka oyunu go, Avrupa'da 1800'lü, Türkiye'de ise 1980'li yıllardan itibaren tanınır hale geldi. 19×19 kaynaktan oluşan tahtada, 181 siyah ve 180 beyaz taşla oynanan oyun, son yıllarda Türkiye'de geniş kitlelere yayıldı.

Türkiye'de düzenlenen Türkiye Şampiyonası, ulusal turnuvalar, kamp ve kurs programlarıyla oyuncu sayısı her yıl artıyor. Kurter, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde go oyununun seçmeli ders olarak yer aldığını vurguladı.

Yerel çalışma ve uluslararası katılım

Kurter, Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de yerel derneklerle, Antalya ve Çanakkale gibi illerde ise go gruplarıyla sporun tanınırlığını artırdıklarını belirtti. "Sporcuların katılımıyla hem ulusal çapta turnuvalar düzenliyoruz hem de uluslararası alandaki faaliyetlere katılıyoruz" diyen Kurter, Türkiye'de yaklaşık 4 bin aktif oyuncu olduğunu, tahminlerine göre ise 10 bin kişinin go oyununu bildiğini veya bir şekilde oynadığını ancak aktif turnuva katılımcısı olmadığını ifade etti.

Kurter, Türkiye'nin şu anda Avrupa'nın en büyük dördüncü go ülkesi konumunda olduğunu söyledi. Ayrıca go oyununun Kore, Çin ve Japonya'da önemine dikkat çekerek, Çin'de kültürlü bireyin bilmesi gereken dört sanat dalından biri olarak kabul edildiğini aktardı.

Spor her yaş grubuna hitap ediyor

Türkiye Go Derneği Saymanı Hülya Eren, goda yaş sınırlaması olmadığını, dörte kadar saymayı bilen herkesin oyunu oynayabildiğini belirtti. "Sporun 7'den 70'e herkese hitap ettiğini" söyleyen Eren, en genç oyuncularından birinin 4 yaşında olduğunu ve ilk turnuvasına katıldığını anlattı. Eren, turnuvalarda yaşı büyük sporcular ile çocukların karşı karşıya gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini ve kadınların spora ilgisinin yüksek olduğunu ifade etti.

Kurter ve dernek yetkilileri, 25 Temmuz-28 Ağustos 2026 tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Go Kongresi için tüm goseverleri ve ilgilenenleri davet etti.

Uzak Doğu kökenli 4 bin yıllık geçmişe sahip zeka oyunu "go", Avrupa'da 1800'lü, Türkiye'de ise...

Uzak Doğu kökenli 4 bin yıllık geçmişe sahip zeka oyunu "go", Avrupa'da 1800'lü, Türkiye'de ise 1980'li yıllarda tanınır hale geldi. 19×19'luk bir tahtada 181 siyah ve 180 beyaz taşla oynanan go, son yıllarda Türkiye'de geniş kitlelere yayıldı. Avrupa Go Federasyonu Genel Sekreteri ve Türkiye Go Derneği Başkanı Ahmet Eren Kurter, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Uzak Doğu kökenli 4 bin yıllık geçmişe sahip zeka oyunu "go", Avrupa'da 1800'lü, Türkiye'de ise...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı