Givati tugayına mensup 6 asker Gazze operasyonlarına katılmayı reddettikleri için hapis cezasına çarptırıldı

Givati Tugayı'ndaki 6 İsrail askeri, Gazze'ye geri gönderilme emrini reddettikleri için çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı; orduda moral ve intihar vakaları artıyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 23:53
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 23:53

Givati tugayına mensup 6 asker Gazze operasyonlarına katılmayı reddettikleri için hapis cezasına çarptırıldı

Givati tugayına mensup 6 asker Gazze operasyonlarına katılmayı reddetti, hapis cezası verildi

İsrail ordusunda, Givati Tugayı mensubu 6 askerin Gazze Şeridi'ndeki operasyonlara katılmayı reddetmeleri üzerine hapis cezalarına çarptırıldığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, askerler komutanlarını psikolojik durumlarının bozulduğu konusunda bilgilendirmiş, ancak yeniden bölgeye gönderilme emrine uymamışlardı.

Mahkeme kararları ve cezalar

KAN'ın aktardığına göre, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze Şeridi'ndeki operasyonlara daha önce katıldıkları belirtilen bu 6 askerin, tekrar bölgeye gönderilme emrini reddetmelerinin ardından disiplin cezalarına muhatap olduğu kaydedildi. Buna göre üç asker emre itaatsizlik gerekçesiyle 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. İki askere ertelenmiş hapis cezası verilirken, bir askerin ise askeri hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Ordu içindeki ruhsal sağlık sorunları ve intihar vakaları

Haberde ayrıca, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunda moral bozukluğu ve intihar vakalarında artış yaşandığına dikkat çekildi. Verilen sayılara göre orduda intihar eden asker sayıları yıllara göre şöyle gerçekleşti: 2021'de 11, 2022'de 14, 2023'te 17. Geçen yıl ise 12'si yedek olmak üzere 21 askerin yaşamına son verdiği; bu yıl da intihar eden asker sayısının 18 olduğu bildirildi.

Psikolojik destek ve başvurular

İsrail ordusu, askerlerin bozulan ruh sağlığına yönelik bir psikolojik destek programı başlattı. Bu kapsamda İsrailli Duygusal İlk Yardım Servisi (ERAN) haziran ayında 6 binden fazla İsrail askerinin psikolojik destek için başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Ordu yetkilileri, artan intihar vakalarına ilişkin açıklama yapmaktan zaman zaman kaçınıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı