Girne'de Mobil X-Ray Tarama Sistemi Teslimi: Gümrüklerde Hız ve Güvenlik Artacak

Girne'de teslim edilen Mobil X‑Ray Tarama Sistemi, gümrük kontrollerini hızlandırıp kaçakçılıkla mücadeleyi güçlendirmeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 20.01.2026 16:44
Güncelleme Tarihi: 20.01.2026 16:44

Girne'de Mobil X-Ray Tarama Sistemi Teslimi: Gümrüklerde Hız ve Güvenlik Artacak

Girne'de Mobil X‑Ray Tarama Sistemi teslim töreni gerçekleştirildi

Tören ve iş birliği çerçevesi

Girne Turizm Limanı - Girne Gümrük Şube Amirliği'nde düzenlenen teslim töreninde, Ticaret Bakanlığı ile KKTC Maliye Bakanlığı arasında yürütülen iş birliği kapsamında hibe edilen Mobil X‑Ray Tarama Sistemiin hizmete alınması açıklandı.

Törende konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, üç yıla yakın süredir KKTC yetkilileriyle yakın koordinasyon içinde çalıştıklarını belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin gelişimine verilen desteğin sürdüğünü vurguladı. Bolat ayrıca Gazimağusa'ya kurulan cihazın ardından Girne'deki montaj ve devreye alma çalışmalarının tamamlandığını aktardı.

Sistemin işleyişi ve beklenen etkiler

Mobil X‑Ray Tarama Sistemi, konvansiyonel yöntemlerle saatler alabilen detaylı aramaları dakikalara indirebilecek şekilde tasarlandı. Bu sayede yasal ticaretin akışı hızlanacak, lojistik süreçlerde zaman kaybı azalacak ve maliyetler düşürülecek.

KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova sistemin gelişmiş görüntüleme yetenekleri sayesinde insan gözünün kaçırabileceği yasa dışı materyal ve kaçakçılık girişimlerinin yüksek hassasiyetle tespit edilebileceğini belirtti. Sistem ayrıca mobil yapısı sayesinde ihtiyaç duyulan her noktaya hızlı sevk edilebilecek ve operasyonel esnekliği artıracak şekilde konumlandırıldı.

Gümrük iş birliği ve sonraki adımlar

Bolat, iki ülke arasında ortak komite çalışmaları kapsamında gümrük otomasyonu, veri akışı ve teknik iş birliği ile eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü aktardı. Önümüzdeki dönemde termal kameralarla kontrol çalışmaları ve eğitilmiş özel köpeklerle uyuşturucu ve yasa dışı ticaretle mücadelede yeni uygulamalara geçileceği belirtildi. Bakan Bolat, bu çalışmaları "durmak yok, yola devam" ilkesine bağladı.

Bolat konuşmasında ayrıca KKTC'nin dış ticaret büyüklüğüne ilişkin veriler paylaştı: KKTC'nin yaklaşık 3 milyar dolar seviyesindeki dış ticaret hacminde Türkiye'nin önemli bir payı bulunuyor; ihracatta yaklaşık yarısı, ithalatta ise yüzde 67, 3'te 2 oranında Türkiye ile ticaret söz konusu.

Diğer açıklamalar ve ziyaretler

Bolat, Lefkoşa temasları kapsamında Güzelyurt Soğuk Hava Deposu ve Entegre Tesisleri'ni de ziyaret ettiklerini ve birkaç aya kadar açılışının gerçekleşeceğini belirtti. Bu tesislerin narenciye sektöründe üreticilerin ürün değerlerini artırma, katma değerli üretime geçiş ve dünya pazarlarına erişimde dönüm noktası olacağı vurgulandı.

Törene katılanlar

Törene Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile ilgili bürokratlar katıldı. Konuşmaların ardından kurdele kesildi ve sistemin uygulaması tanıtıldı.

Genel değerlendirme olarak, teslim edilen mobil tarama sisteminin gümrük kontrollerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak kaçakçılıkla mücadelenin etkinliğini artırması ve iki taraflı teknik iş birliğini somut olarak güçlendirmesi bekleniyor.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT, MOBİL X-RAY TARAMA SİSTEMİ'NİN TESLİM TÖRENİNDE KONUŞTU

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT, MOBİL X-RAY TARAMA SİSTEMİ'NİN TESLİM TÖRENİNDE KONUŞTU

MOBİL X-RAY TARAMA SİSTEMİ'NİN TESLİM TÖRENİ, GİRNE TURİZM LİMANI- GİRNE GÜMRÜK ŞUBE AMİRLİĞİ'NDE...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!