Giresun'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
Giresun'un Görele, Çanakçı ve Doğankent ilçelerinde akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artıran sağanak yağış, bir dizi heyelan ve ulaşım kesintisine yol açtı. Doğankent ilçesine bağlı Çatak köyünde meydana gelen toprak kayması nedeniyle ev önlerine kadar ulaşan heyelan sonucu bazı aileler mahsur kaldı.
Kurtarma çalışmaları ve mahsur kalanlar
İlk gelen bilgilere göre Çatak köyünde bulundukları evden çıkamayan 8 kişi, İl Özel İdaresi ve AFAD Giresun İl Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı. Valilikten edinilen son bilgiye göre, Doğankent, Görele ve Güce ilçelerindeki heyelan ve ulaşım sorunları kapsamında toplam 10 kişi tahliye edildi.
Valilik verilerine göre Çatak köyündeki tahliyeler arasında 7 kişilik bir aile bulunuyordu. Görele ilçesine bağlı Haydarlı köyünde büyükbaş hayvanıyla mahsur kalan 1 kişi itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Güce ilçesi Tekkeköy köyü Ağaçbaşı Yaylası'nda ise heyelan nedeniyle mahsur kalan 2 kişi, ilçe Özel İdare ekiplerinin yol temizleme çalışmasının ardından tahliye edildi.
Ulaşıma etkiler ve altyapı hasarları
Görele, Çanakçı ve Doğankent'teki derelerde su seviyeleri yükselirken, heyelanlar bazı köy yollarının ulaşıma kapanmasına neden oldu. Yetkililer, ulaşımın sağlandığı güzergahlarda da risk ve aksamalar olabileceğini belirtiyor.
Valilikten uyarılar ve sahadaki hazırlık
Giresun Valiliği, meteorolojik sarı uyarının devam ettiğini duyurdu. Valiliğin paylaşımında ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama riskine dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
"Şu ana kadar en yoğun yağış Çanakçı'da 109,6 milimetre olarak görüldü. AFAD ve ilgili kurumlar 908 personel, 225 araç, 110 iş makinesi, 3 bot ve 30 motopomp ile teyakkuzda. Sosyal medya hesapları üzerinden ve belediyelerden anonslarla bilgilendirme yapılıyor. Dere yataklarından uzak durun, trafikte dikkatli olun, elektrik tesisatı işlerinizi erteleyin."
Çanakçı Belediye Başkanı Kasım'ın açıklaması
Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, gazetecilere yaptığı açıklamada ilçede yaklaşık 14 saati aşkın süredir yağışın etkili olduğunu ve meteorolojik verilere göre ilçede metrekareye 306 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Kasım, Çanakçı deresinde su debisinin ciddi şekilde yükseldiğini, şu anda can ve mal kaybı olabilecek bir durumun bulunmadığını, ancak altyapıda hasarlar ve heyelanlar olduğunu belirtti ve ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.
Yetkililer, vatandaşları dere yataklarından uzak durmaları, trafikte dikkatli olmaları ve elektrik tesisatı gibi risk oluşturabilecek işler için önlem almaları konusunda uyarıyor.
Giresun'un Görele, Çanakçı ve Doğankent ilçelerinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi.