DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.859.985,36 -0,15%

Gıdalardaki Bitki Toksinleri Seviyelerinin Analizine Yönelik Kriterler Belirlendi

Gıdalardaki bitki toksinleri seviyeleri için resmi kontrol kriterleri belirlendi. Tarım Bakanlığı'nın tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayın Tarihi: 18.07.2025 09:28
Güncelleme Tarihi: 18.07.2025 09:28

Gıdalardaki Bitki Toksinleri Seviyelerinin Analizine Yönelik Kriterler Belirlendi

Gıdalardaki bitki toksinleri seviyelerinin resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 'Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Bitki Toksinleri Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile, gıdalardaki bitki toksinleri seviyelerinin kontrolü için alınan numunelerin, tebliğde belirtilen metotlara uygun olarak yapılması zorunlu hale getirildi. Özellikle gıda kategorisinde sınıflandırılamayan ürünler söz konusu olduğunda, numune alma metodu bu gıdanın parçacık boyutuna veya belirli bir gıdayla olan benzerliğine dayanarak belirlenecek.

Ayrıca, gıdalardaki bitki toksinleri seviyelerinin kontrolü için kullanılan numune hazırlama ve analiz metotları, belirtilen kriterlere uygun olmalıdır. Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan bu tebliğ, önceden faaliyet gösteren analiz yapan kurum ve kuruluşların 31 Aralık 2025 tarihine kadar bu hükümlere uymalarını gerektirmektedir. Yayım tarihinden önce geçerli olan analiz yöntemleri ise, 1 Temmuz 2028'e kadar kullanılmaya devam edilebilecektir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı