Gece 300 dereceyle çalışan eller: Konya'nın ekmek ustaları

Konya'da fırıncılar akşam başlayıp sabaha kadar yaklaşık 12-13 saat, 300 dereceyi bulan fırınlar eşliğinde ekmek üretimini sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 14.08.2026 11:44
Güncelleme Tarihi: 14.08.2026 12:01

Gece 300 dereceyle çalışan eller: Konya'nın ekmek ustaları

Konya'da çöreklerden somuna uzanan gece mesaisi

Konya'da vatandaşların sofrasına ulaşan ekmeklerin büyük kısmı, gündüz insanların uyuduğu veya evinde vakit geçirdiği saatlerde şekilleniyor. Şehirdeki fırınlarda görev yapan ustalar, gece yarısından önce işe başlayıp sabah ilk ışıklara kadar üretim gerçekleştiriyor. Fırın içindeki sıcaklık yaklaşık 300 dereceye ulaşırken, hamurun hazırlanmasından pişirmeye kadar tüm aşamalar tek bir çizgide yürüyor.

üretim süreçleri gece başlıyor:

Birçok işletmede mesai akşam saatlerinde açılıyor; çalışanlar akşam 18.00 civarında fırının başına geçiyor ve üretim sabah 8, 9 hatta 10'a kadar sürebiliyor. Bu tempoda, günlük üretimin önemli bir bölümü yaklaşık 12-13 saatlik kesintisiz bir çalışma sonucu tamamlanıyor. Sabah saatlerinde dağıtıma çıkan taze ekmekler, marketlere, bakkallara ve doğrudan tüketiciye ulaşıyor.

Fırınlarda yapılan işler sadece ekmeği pişirmekle sınırlı değil; hamurun mayalanması, şekillendirilmesi, fırın ayarlarının kontrolü ve sevkiyat hazırlıkları da aynı gece döngüsünün parçaları. Bu süreçler, ustalık gerektiren adımların bir araya gelmesiyle hem hız hem de süreklilik sağlıyor.

teknoloji ve personel dengesi:

İşletme müdürü Yusuf Arslan, ekmek üretiminin hem zorlu hem de kutsal bir iş olduğunu vurguluyor. Arslan, "İçeride çalışan cihazlar var, şu an 300 derecelik bir sıcakta mesaimizi yapıyoruz. Burada gerçekten bu işi yapmak, bana göre, çok kutsal bir meslektir" sözleriyle çalışma koşullarına dikkat çekiyor. Aynı zamanda sektördeki değişimi de şu sözlerle özetliyor: "Akşam 6’da başlayıp sabah 8 ila 9, hatta 10’a kadar üretim sürecimiz devam ediyor. Yaklaşık 13 saatlik bir üretim sürecimiz oluyor."

Arslan, yeni neslin farklı sektörleri tercih etmesi ve eleman sıkıntısı nedeniyle işletmelerin makine ve teknolojiyi daha fazla kullanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Bu dönüşüm, aynı doğrultuda üretimi sürdürebilmek için alınmış bir önlem olarak tanımlanıyor.

Mesleğin aile hayatı üzerinde yarattığı etkiye de değinen Arslan, fedakârlığı kabul ettiklerini, ailenin yanında olamama zorluklarına rağmen bu görevin yerine getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor: "Her gün bal yiyen baldan usanır derler ama biz artık bu işi benimsemişiz."

EKMEK YAPILAN FIRININ SICAKLIĞI 300 DERECEYİ GEÇİYOR

EKMEK YAPILAN FIRININ SICAKLIĞI 300 DERECEYİ GEÇİYOR

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.