Gazze’de İnsani Kriz: Sağlık Çalışanları Sirke ile Mücadele Ediyor
Gazze’de yaşanan insani kriz, sağlık çalışanlarının da zor durumda kalmasına neden oluyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle tıbbi malzeme sıkıntısı çeken Gazze’deki doktorlar, bazı bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için sirke kullanmaya başladı.
Gazze’de çalışan bir plastik cerrah olan Dr. Ghassan Abu Sittah, daha önce kullandığı solüsyonun tükendiğini ve sirke ile yaraları temizlemek zorunda kaldığını söyledi. Dr. Abu Sittah, "Sirke, bakterileri öldürmek için kullanılabilir, ancak yaraların iyileşmesini geciktirir ve ağrıya neden olur" dedi.
Dr. Abu Sittah, ayrıca travmatik yaralanmaların çoğunun enfekte olduğunu ve bunların da ameliyat gerektirdiğini belirtti. Ancak Gazze’deki hastanelerin elektrik, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğunu ve ameliyat yapmak için uygun koşulların olmadığını ifade etti.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137’ye yükseldiğini açıkladı2. Yaralananların sayısı ise 12 bin 500’ü aştı2. Gazze’de sağlık sistemi çökmek üzereyken, uluslararası toplumun insani yardım çağrılarına rağmen İsrail Gazze’ye giriş çıkışları engelliyor.