DOLAR
34,79 -0,31%
EURO
36,82 -0,1%
ALTIN
2.950,96 -0,62%
BITCOIN
3.409.105,97 1,13%

Gazze’ye kara harekatı neden ertelendi? İsrail ordusundan şaşırtıcı itiraf!

İsrail-Hamas çatışmasında 18. gün geride kaldı. Gazze’de binlerce Filistinli hayatını kaybederken, İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ı yok etmek için savaşın uzayabileceğini söyledi. Peki, İsrail neden Gazze’ye kara harekatı başlatmıyor? İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu sorunun cevabını verdi. Hagari, kara harekatının stratejik ve taktiksel nedenlerle geciktiğini belirtti. Bu arada Hamas, iki rehineyi daha serbest bıraktığını duyurdu. Batı Şeria’da da çatışmalar devam ediyor. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler…

Yayın Tarihi: 24.10.2023 14:47
Güncelleme Tarihi: 24.10.2023 14:47

Gazze’ye kara harekatı neden ertelendi? İsrail ordusundan şaşırtıcı itiraf!

Hamas, 7 Ekim'de İsrail’e karşı Aksa Tufanı Operasyonu adını verdiği bir saldırı düzenledi. Gazze Şeridi’ndeki dört farklı noktadan tünellerle İsrail topraklarına giren Hamas militanları, Tel Aviv, Kudüs, Aşkelon ve Sderot gibi şehirlerde eş zamanlı olarak saldırılara başladı. Saldırılarda silah, bomba ve bıçak kullanan militanlar, yüzlerce kişiyi öldürdü, onlarca kişiyi rehin aldı. Saldırılarda ayrıca bir askeri üs, bir havaalanı ve bir nükleer santral de hedef alındı. Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde, saldırının amacının “İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarını kurtarmak” olduğunu söyledi.

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan ve 18 gündür devam eden savaşta, her iki tarafta da binlerce insan hayatını kaybetti, yaralandı veya rehin alındı. Savaşın başlangıcından bu yana yaşanan önemli olayları sizin için derledik.

SAVAŞIN BAŞLANGICI: HAMAS’IN SÜRPRİZ SALDIRISI

Savaşın fitilini ateşleyen olay, Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail’in güney ve orta kesimlerine yoğun roket atışları gerçekleştirmesi oldu. Hamas militanları, Gazze Şeridi’nden düzenlediği roket atışlarıyla İsrail'e savaş açtı. Hamas’ın askeri kolu El Kassam Tugayları’nın komutanı Muhammed Deif, saldırının sorumluluğunu üstlendi ve İsrail’in Filistin topraklarını işgal ettiğini ve halkına zulmettiğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas’ın roket saldırısına karşı hava savunma sistemi Demir Kubbe ile karşılık verdi. IDF, ayrıca Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları başlattı ve Hamas militanlarının sızdığı bölgeleri temizlemek için yedek askerleri seferber etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada ülkesinin savaşta olduğunu duyurdu.

GAZZE’DE ÖLÜM SAÇAN SALDIRILAR 18. GÜNDE DE SÜRÜYOR

İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı Gazze saldırıları 18. gününde de devam ediyor. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 87’ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273’e yükseldi. İsrail ordusu, son 24 saatte 400’den fazla noktayı vurduğunu açıkladı. Sadece dün geceki saldırılarda aralarında yaşlı kadın ve çocukların da bulunduğu 140 sivil öldü.

NETANYAHU: HAMAS YOK EDİLECEK, SAVAŞ ZAMAN ALABİLİR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Netanyahu, Gazze Şeridi’nde Hamas’ı yok edeceklerini söyledi ve çatışmalardan sonra kimsenin “Hamas zulmü altında” yaşamayacağını söyledi. Netanyahu savaşın zaman alabileceği uyarısında bulundu. Bununla birlikte Netanyahu, “Eğer Hizbullah çatışmalara müdahale ederse, tahribat hayal edilemez boyutlara ulaşacak.” dedi.

MACRON: TERÖRLE MÜCADELE KURALSIZ OLMAMALI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. Macron, DAEŞ ile mücadele eden uluslararası koalisyonun, Hamas’la da mücadele edecek şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu. Macron, DAEŞ ile mücadale eden ülkelerin “Hamas’a karşı da savaşması gerektiğini” söyledi. Fransız lider, Hamas’ın ölümcül saldırıları ve İsrail’in buna verdiği yanıtın yol açtığı krizin ardından Filistin barış sürecinin “kararlı bir şekilde yeniden başlatılması” gerektiğini vurgulayarak, “Fransa ve İsrail ortak bir acı yaşıyor. Terörle mücadele acımasız olmalı, ama kuralsız olmamalı.” dedi. Macron, ayrıca İran, Hizbullah ve Husileri Ortadoğu’daki mevcut çatışmalarda “yeni cepheler açmamaları” konusunda uyardı.

BATI ŞERİA’DA ÇATIŞMA

İsrail ordusu 7 Ekim’den beri Gazze’ye hava saldırısı düzenlerken, Batı Şeria’da da çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinlilerin düzenlediği gösterilere müdahale etti. Müdahale sırasında 12 Filistinli yaralandı. İsrail askerleri, ayrıca Batı Şeria’da bulunan bir Filistin köyüne baskın düzenledi. Baskında 4 Filistinli gözaltına alındı.

GAZZE’YE KARA HAREKATI NEDEN ERTELENDİ?

İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmamasının nedeni merak konusu oldu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu konuda bir açıklama yaptı. Hagari, kara harekatının stratejik ve taktiksel nedenlerle geciktiğini belirtti. Hagari, “Kara harekatı için hazırız, ancak bunun için doğru zamanı bekliyoruz. Gazze’de çok sayıda sivil var ve onlara zarar vermek istemiyoruz. Ayrıca Hamas’ın tünelleri ve roketleri var ve bunlar kara harekatını zorlaştırıyor. Bu nedenle hava saldırılarıyla Hamas’ın altyapısını zayıflatmaya çalışıyoruz.” dedi.

HAMAS İKİ REHİNEYİ DAHA SERBEST BIRAKTI

Hamas, Katar-Mısır arabuluculuğuyla iki rehineyi daha serbest bıraktığını duyurdu. Hamas, rehinelerin serbest bırakılması için İsrail’in Gazze saldırılarını durdurmasını ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.

İSRAİL’İN HEDEFİNDE GAZETECİLER VAR

İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı Gazze saldırıları 18. gününde de devam ediyor. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 87’ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273’e yükseldi. İsrail ordusu, son 24 saatte 400’den fazla noktayı vurduğunu açıkladı. Sadece dün geceki saldırılarda aralarında yaşlı kadın ve çocukların da bulunduğu 140 sivil öldü.

İsrail saldırılarında en çok zarar gören kesimlerden biri de gazeteciler oldu. WAFA haber ajansının bildirdiğine göre, Şeyh Rıdvan’daki saldırıda Muhammed Imad Lebid isimli bir gazeteci hayatını kaybetti. Böylelikle 7 Ekim’den bu yana ölen Filistinli gazeteci sayısı 20’ye yükseldi.

İsrail’in gazetecilere yönelik saldırıları uluslararası tepkilere neden oldu. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), İsrail’i “gazetecilerin can güvenliğini tehlikeye atmakla” suçladı. IPI Genel Direktörü Barbara Trionfi, “İsrail’in Gazze’deki medya kuruluşlarını hedef alması kabul edilemez bir ihlaldir.” dedi.

İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ HASTANE SALDIRISI YÜZLERCE CAN ALDI

İsrail, 7 Ekim’de başlattığı Gazze saldırılarında 17 Ekim’de Gazze kent merkezindeki El Ehli Hastanesi’ni hedef aldı. Hastanede yüzlerce yaralı tedavi görürken, binlerce sivil de bombardımandan korunmak için hastane kompleksine sığınmıştı. İsrail’in hastaneye düzenlediği hava saldırısı sonucunda hastane ve çevresi duman bulutuyla kaplandı. Saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

GAZZE’DE HASTANELER ELEKTRİKSİZ KALDI

İsrail saldırılarının yol açtığı yıkım sadece insan hayatına değil, altyapıya da büyük zarar verdi. Gazze’deki hastaneler elektriksiz kalmakla karşı karşıya.

Endonezya hastanesinde elektrikler kesildiği için hastaların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Gazze’ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını söyledi.

Silmiyye, “Hastanelerimizdeki jeneratörler yakında çalışmayacak. Bu durumda hastalarımızın hayatını nasıl koruyacağız? Bu bir insanlık suçudur.” diye konuştu.

BM: GAZZE’YE 54 TIR YARDIM GİRDİ

Birleşmiş Milletler (BM), 21 Ekim’den bu yana Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yapan insani yardım taşıyan tır sayısının 54’e ulaştığını açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’ye giren yardımların arasında gıda, ilaç, yakıt ve tıbbi malzeme bulunduğunu belirtti.

OCHA, Gazze’de yerinden edilenlerin sayısının 1 milyon 400 bine ulaştığını bildirdi. OCHA, kayıp kişi sayısının ise bine ulaştığını belirterek söz konusu kişilerin ya öldüğünü ya da enkazda kaldığını düşündüklerini duyurdu.