Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Refah Kapısı'ndan Hasta Çıkışını Engellediği İddiası

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Refah Sınır Kapısı'ndan hasta ve yaralıların çıkışını engellediğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 11.02.2025 14:21
Güncelleme Tarihi: 11.02.2025 14:21

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Refah Kapısı'ndan Hasta Çıkışını Engellediği İddiası

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta ve yaralıların çıkışını kasten engellediğini bildirdi. Verilen bilgilere göre, bu durum Hamas tarafından yapılan bir açıklamanın ardından gündeme geldi. Açıklamada, İsrail’in 19 Ocak tarihinden bu yana uygulamakta olduğu ateşkes anlaşmasının dört maddesini ihlal ettiği ifade edildi.

Sevkiyatların gecikmesiyle ilgili olarak, Sağlık Bakanlığı, ilaç ve tıbbi malzemelerin Gazze’ye girişi konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Bakanlık, "İsrail, hastaların ve yaralıların Refah Sınır Kapısı'ndan çıkışını kasten engelliyor" sözlerine yer verdi.

Bugün Refah Sınır Kapısı'ndan çıkış yapması gereken 150 hasta ve yaralı'dan sadece 53 kişinin çıkış yapabildiği bildirildi. Ayrıca, İsrail’in 16 yaşındaki kanser hastası bir çocuğun seyahatine izin vermemesi dikkat çekti.

Hamas’ın dün yaptığı açıklamada, ateşkese uyulduğu ancak İsrail'in anlaşmanın dört maddesini ihlal ettiği vurgulandı. Bu maddeler; yerinden edilen Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşlerinin geciktirilmesi, hava saldırıları ve ateş açılmasıyla hedef alınması, barınma malzemelerinin girişi ve tıbbi malzemelerin geç girişi olarak sıralandı.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat tarihinde yapılması beklenen esir takasının, İsrail'in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını duyurdu.

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak tarihinde yürürlüğe girmişti. Anlaşma çerçevesinde, 27 Ocak’ta Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişi sağlandı. Refah Sınır Kapısı ise hasta ve yaralıların tahliyesi için 1 Şubat’ta açıldı.

İlk beş aşamada, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze’deki 16 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştır. Anlaşmaya göre, toplamda 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması beklenmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı