DOLAR
42,54 0%
EURO
49,61 0%
ALTIN
5.758,25 0%
BITCOIN
3.919.585,68 0%

Gazze'de Tarihi Mirası Kurtarma Mücadelesi

Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı, İsrail saldırıları sonrası tarihi eserleri enkazdan kurtarma çalışmaları sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 10.03.2025 12:15
Güncelleme Tarihi: 10.03.2025 12:15

Gazze'de Tarihi Mirası Kurtarma Mücadelesi

Gazze'de Tarihi Mirası Kurtarma Mücadelesi

Gazze'de, İsrail'in yıkıcı saldırıları sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi eserler, enkazların arasından kurtarılmaya çalışılıyor. Filistin Vakıflar Bakanlığı, 18 Şubat 2023'te açıkladığı verilere göre, Gazze'de bulunan 1244 camiden 834'ü tamamen yıkılmış; 275'i ise kısmen zarar görmüştür.

Bunlar arasında Gazze Şeridi'nin en büyük ve en eski camisi olan Büyük Ömeri Camii ve onun kütüphanesi de önemli hasar almıştır. Ekim 2023'te başlayan saldırılar neticesinde kütüphane, 8 Aralık 2023'te yıkıma uğramıştır.

Tarihin Kurtarılması İçin Hummalı Çalışma

Vakıflar Bakanlığı'na bağlı teknik bir ekip, Gazze'deki en büyük üçüncü kütüphane olan Büyük Ömeri Camii Kütüphanesi'nden yüzlerce yıl öncesine ait el yazmaları, belgeler ve nadir kitapları çıkarmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Ömeri Camii El Yazmaları Koleksiyonu Restorasyon Ekibi Direktörü Hanin el-Amassi, kütüphaneden şu ana kadar enkaz altından 228 el yazmasından 123'ünü ve 78 belgeden 36'sını kurtardıklarını bildirdi.

Amassi, kurtardıkları yazmaların durumunun oldukça kötü olduğunu belirtilerek, bu eserlerin 500 gün boyunca enkaz altında kalmalarının onları rutubetten çürüttüğünü ifade etti.

İsrail'in Saldırıları ve Yazma Eserlerin Zararı

Amassi, kütüphanede Memluklerden Osmanlı'nın son dönemine kadar uzanan 500 ila 700 yıllık yazma eserlerin bulunduğunu vurguladı. Üzerlerinde yaşanan yıkıcı etkiler için, "İnsanlar, yapılar ve hatta el yazmaları da soykırıma tabi tutuldu." diyerek durumu özetledi.

Vakıflar Bakanlığına bağlı Yazma Eserler Dairesi, şu aşamada el yazmalarını çıkarmaya devam etmekte ve daha sonra bu eserlerin onarılarak savaş öncesi hallerine döndürülmesine yönelik çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı