Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gazze’de İsrail’in insani ateşkes çağrısına Hamas’tan yanıt geldi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 10. haftasına girerken, bölgede yaşanan insanlık dramı büyüyor. İsrail ordusunun bombaları altında kalan Gazze’de yaklaşık 20 bin Filistinli hayatını kaybetti, 50 binden fazla kişi de yaralandı. İsrail ise, sivil kayıpları “Hamas’ı yok etmenin bedeli” olarak gösteriyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze’de yeni bir "insani ara"ya hazır olduklarını söyledi. Ancak Hamas, İsrail’in bu teklifine, “saldırılar sürerken her türlü müzakereyi reddediyoruz” diye yanıt verdi.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 10:28
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 10:28

Gazze’de İsrail’in insani ateşkes çağrısına Hamas’tan yanıt geldi

İsrail ordusu, Gazze’de ilerlemeye devam ediyor. Son olarak, Gazze’nin kuzeyindeki El-Ehli Hastanesi’ne baskın düzenledi. Hastane, saldırı sonrası kullanılamaz hale geldi. El-Ehli, Gazze’nin kuzeyinde hasta kabul eden son sağlık merkeziydi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in son 24 saatteki saldırılarında ölenlerin sayısının 100’ü geçtiğini duyurdu.

İSRAİL, SİVİL ÖLÜMLERİ ÖNCEDEN HESAPLIYOR

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını 7 Ekim’den bu yana sürdürüyor. Bu süreçte, yaklaşık 20 bin kişi öldü, 50 binden fazla kişi de yaralandı.

İsrail’den yapılan açıklamada, sivil ölümlerin önceden hesaplandığı ortaya çıktı. İki İsrailli yetkili, ordunun bir saldırı öncesi sivil kayıpları önceden hesapladığını ve bombardımanın Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine katkısı ile ölümlerin büyüklüğünü kıyasladığını söyledi. İsrailli yetkililer, sivil kayıplar için “Hamas’ı yok etmenin maliyeti bu” ifadesini kullandı.

İSRAİL’DEN ATEŞKES SİNYALİ

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürürken, dünyanın dikkatini çekmeye başladı. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler, İsrail’i Gazze’deki saldırılarını durdurmaya ve ateşkes sağlamaya çağırdı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan ateşkes sinyali geldi.

Herzog, rehinelerin kurtarılması için “Gazze’de yeni bir insani araya hazırız” dedi. 

HAMAS İNSANİ ATEŞKESİ REDDETTİ

Hamas, Gazze’deki en büyük direniş grubu ve Filistin halkının meşru temsilcisi. Hamas, İsrail’in insani ateşkes önerisini kabul etmedi. Hamas, İsrail’in bu önerisinin samimiyetsiz ve aldatıcı olduğunu, Gazze’yi daha fazla kuşatmaya ve zayıflatmaya yönelik bir tuzak olduğunu belirtti.

Hamas’tan, “saldırılar sürerken her türlü müzakereyi reddediyoruz” yanıtı geldi.

gazze

İSRAİL’DE MUHALEFET LİDERİ: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HALA MÜMKÜN

İsrail’de muhalefet lideri Yair Lapid, 7 Ekim saldırılarıyla başlayan sürecin Filistin Devleti’nin kurulmasını önemli ölçüde geciktireceğini belirtti. Ancak Lapid, “İki devletli çözüm fikrinin öldüğünü düşünmediğini” vurguladı. Lapid, ancak İsrail halkının güvenliğinden emin olunana kadar söz konusu fikrin hayata geçirilemeyeceğinin altını çizdi.

gazze

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE GAZZE OYLAMASI BİR KEZ DAHA ERTELEDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde “düşmanlıkların geçici olarak durdurulmasına yönelik acil adımlar atılması” ve “Gazze Şeridi’nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımların ulaştırılması” çağrısında bulunulan karar tasarısına yönelik oylama bir kez daha ertelendi.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, Gazze’deki ölüm ve yıkımın daha önce görülmemiş boyutlarda olduğunu bildirdi.

Wennesland, Gazze Şeridi’ne insani yardımların çok zor koşullarda ulaştırıldığını, yerinden edilme ve süren çatışmalar nedeniyle insani yardım sisteminin çöküşün eşiğine geldiğini ifade etti.