Gazze’de insanlık dramı: Yakıt bitti, iletişim kesildi, ölü sayısı artıyor
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 43. gününde de devam ediyor. Gazze’de yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, yakıtın tükendiği, iletişimin kesildiği ve ölü sayısının arttığı bir insanlık dramı yaşıyor. Gazze’deki hastaneler, okullar, camiler ve hükümet binaları İsrail’in hedefi olurken, uluslararası kuruluşlar bölgeye insani yardım ulaştırmakta zorlanıyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 43. gününde de durmadı. Gazze’de yaşayan 2 milyon Filistinli, yakıtın bittiği, iletişimin kesildiği ve ölü sayısının 12 bini aştığı bir kabus içinde. Gazze’deki hastaneler, okullar, camiler ve hükümet binaları İsrail’in bombaları altında yıkılırken, uluslararası kuruluşlar bölgeye insani yardım ulaştırmakta aciz.
GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI 12 BİNİ GEÇTİ
Gazze’deki hükümetin Basın Ofisi, Telegram hesabından saldırıların 43. gününde Gazze Şeridi’ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı.
Buna göre, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda 12 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi; ölenlerden 5 bini çocuklar, 3 bin 300’ü kadınlar oluşturdu.
Saldırılarda 200 doktor, hemşire ve ilk yardım görevlisi, 22 sivil savunma çalışanı ve 51 gazeteci öldürüldü.
Saldırılar sonucu 30 binin üzerinde kişi de yaralandı. Bunlardan yüzde 75’ini yine kadınlar ve çocuklar oluşturdu.
Açıklamada, 1800’ü enkaz altında çocuk olmak üzere 3 bin 750 kişinin kayıp olduğu yönünde ihbar alındığı aktarıldı.
GAZZE’DE ALTYAPIYA VE HASTANELERE BÜYÜK ZARAR VERİLDİ
Saldırılarda şu ana kadar, 95 hükümet binası ve 255 okul hedef alındı, 63 okul hizmet dışı kaldı. Bombalanan 165 camiden 76’sı tamamen yıkıldı.
Sağlık sektörü de saldırılardan büyük zarar gördü. 25 hastane ve 52 sağlık merkezi hizmet dışı kalırken, 55 ambulans da saldırıların hedefi oldu.
Hükümetin açıklamasında, İsrail’in uzun yıllardır, “hastanelerin Filistin direniş güçlerinin komuta merkezleri olarak kullanıldığı” şeklinde asılsız iddialarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı kaydedildi.
İsrail’in böylelikle hastane saldırıları ile Filistin halkına yönelik uyguladığı “etnik temizliği” ve işlediği suçları gerekçelendirmeyi amaçladığı ifade edildi.
Hastanelerin “asılsız iddialarla” hedef tahtası haline getirildiğini belirten Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ise uluslararası kurum ve kuruluşları hastanelerde incelemelerde bulunmak ve denetlemek üzere bir teknik ekip oluşturmaya çağırdı.
GAZZE’DE YAKIT BİTTİ, İLETİŞİM KESİLDİ
Gazze’de kent hizmetlerinin çoğu için kullanılacak yakıt kalmadığı bildirildi. İsrail’in 15 Kasım’da, “bir seferliğe mahsus” ve yalnızca Refah Sınır Kapısı’ndan gelen yardım dağıtımında kullanılmak üzere 23 bin litre yakıt girişine izin verdiğini hatırlatan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bölgede günlük yakıt ihtiyacının 120 bin litre olduğunu ve izin verilen yakıtın da yetersiz kaldığını belirtti.
Lazzarini, “(15 Kasım’da) Verilen yakıt teknik olarak 2 gün içindi. İhtiyaç duyulanın günlük yalnızca yüzde 10’u. Bu da Gazze’deki tüm kent hizmetlerinin durma noktasına geldiği anlamına geliyor.” dedi.
Öte yandan Filistin’deki telekomünikasyon şirketleri, perşembe günü kesintiye uğrayan Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine iletişim ve internet hizmetlerinin kısmen verilmeye başlandığını duyurdu.
Ancak Gazze’nin kuzeyindeki durumun çok daha kötü olduğunu belirten Lazzarini, iletişim hatlarının açık olduğunda telefon üzerinden bölgedekilerle temas kurabildiklerini bildirdi.
GAZZE’DE İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI
Lazzarini, binlerce Filistinlinin kuzeyi terk etmek için kullandığı insani yardım koridorunun son günlerde “tek yönlü” işlediğinin ve yardımları “Kuzeye götürmenin hiçbir ihtimali” olmadığının altını çizdi.
“Refah’tan Beyt Hanun kentine, insanların olduğu her yere yardım sağlama çağrısı yapıyoruz. Şu an, güneyden kuzeye insani yardım taşımak çok zor.” ifadelerini kullanan Lazzarini, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti.
Gazze’deki hükümetin Basın Ofisi de, Şifa Hastanesi’nden İsrail askerleri ile tanklarının çıkarılması, ayrıca insani ve sağlık alanındaki görevlerini yerine getirebilmeleri için tüm hastanelere yakıt takviyesi yapılması çağrısında bulundu.
Gazze’de yaşanan bu acı tabloya karşı uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini belirten Filistinli yetkililer, İsrail’in saldırılarına son vermesi ve Gazze’ye uyguladığı ablukanın kaldırılması için baskı yapılmasını istedi.