Gazze'de enkaz altındaki cenazeleri çıkarma çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi

Filistin Sivil Savunma, ICRC ile ortak yürütülen çalışmanın ikinci aşamasını başlattığını, teçhizat yetersizliği nedeniyle sürecin hızının tehlikede olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 27.06.2026 19:50
Güncelleme Tarihi: 27.06.2026 20:00

Gazze'de enkaz altındaki cenazeleri çıkarma çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi

İkinci aşama resmen başlatıldı

Filistin Sivil Savunma yetkilileri, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı saldırılar sonucu enkaz altında kalan ve cenazelerine ulaşılamayan binlerce Filistinli için yürütülen arama ve kurtarma çalışmalarının ikinci aşamasını başlattıklarını açıkladı. Operasyon, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile iş birliği içinde yürütülüyor.

Saha çalışmaları ve öncelikli bölgeler

Kurtarma çalışmaları, Gazze kentinin Sabra Mahallesi'ndeki Ghabun ailesine ait evin bulunduğu alanda başladı. Filistin Sivil Savunma ekipleri ve ağır iş makineleri, enkazı kaldırmak üzere bölgeye sevk edildi. Yakınları, çalışmaları izleyerek sevdiklerinin naaşlarına ulaşılmasını ve cenazelerin uygun koşullarda defnedilebilmesini umuyor.

Sivil Savunma'nın açıklamaları

Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, kurumun arama faaliyetlerine 400 çalışma saati ayrıldığını ve Zeytun ile Sabra mahalleleri başta olmak üzere çok sayıda yıkılmış binada hâlâ ceset kalıntıları bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Basal, çalışmalarda patlamamış mühimmat ve diğer tehlikeli maddelerin bulunma ihtimali nedeniyle ekiplerin ciddi zorluklarla karşılaştığını vurguladı.

Basal ayrıca, zamanın geçmesi ve ağır saha koşulları nedeniyle bazı kalıntıların tamamen çürümüş olabileceğini; bu durumda çıkarılmalarının artık mümkün olmayabileceği uyarısını yaptı.

Teçhizat eksikliği ve talep edilen destek

Basal, ekiplerin şu anda son derece sınırlı imkanlarla çalıştığını; ellerinde yalnızca bir ekskavatör bulunduğunu ve bunun arızalanması halinde çalışmaların yıllarca gecikebileceğini belirtti. Kurtarma faaliyetlerinin hızlandırılması için ekskavatör, buldozer ve özel kurtarma ekipmanları dahil ağır iş makinelerinin acilen temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Sivil Savunma, ayrılan 400 çalışma saatinin, Gazze genelinde enkaz altında olduğu tahmin edilen 8 bin 500'den fazla kişi göz önüne alındığında yetersiz kalacağını belirterek uluslararası topluma ek zaman, kaynak ve teknik destek çağrısında bulundu.

Hedeflenen süre ve insani boyut

Basal, Sivil Savunma'nın kapsamlı bir saha planı hazırladığını ve gerekli teçhizat sağlanması halinde cenazelerin çıkarılma sürecinin 3 ay içinde tamamlanabileceğini söyledi. Yetkililer, enkaz altından çıkarılacak cenazelerin hem halk sağlığı hem de çevresel riskler açısından önem taşıdığını ve sürecin insani krizin hafifletilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Ghabun ailesi ve saldırılara ilişkin veriler

Ghabun ailesine ait ev, 7 Ekim 2023'te başlayan saldırılar sırasında bombalanmış; olayda aralarında aile üyeleri ve çevredeki sakinlerin de bulunduğu 40'tan fazla sivil yaşamını yitirmiş veya yaralanmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılar sonucunda toplam can kaybının 73 bin 51, yaralı sayısının 173 bin 437 olduğunu açıkladı.

Sivil Savunma ekiplerinin görevleri, yalnızca cenazeleri çıkarmakla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda ailelere belirsizlikten kurtulma ve yakınlarını insan onuruna uygun şekilde defnetme imkânı sunmayı amaçlıyor.

GAZZE (İHA) - FİLİSTİN SİVİL SAVUNMA YETKİLİLERİ, İSRAİL’İN 7 EKİM 2023 TARİHİNDE BAŞLATTIĞI GAZZE...

GAZZE (İHA) - FİLİSTİN SİVİL SAVUNMA YETKİLİLERİ, İSRAİL’İN 7 EKİM 2023 TARİHİNDE BAŞLATTIĞI GAZZE ŞERİDİ’NE YÖNELİK SALDIRILARDA HAYATINI KAYBEDEN VE ENKAZ ALTINDA KALAN BİNLERCE FİLİSTİNLİNİN CENAZESİNE ULAŞILMASINA YÖNELİK SÜREÇTE İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLDİĞİNİ AÇIKLADI. SİVİL SAVUNMA SÖZCÜSÜ MAHMUD BASAL, EKİPLERİN YAŞADIĞI TEÇHİZAT SIKINTISINA DİKKAT ÇEKEREK, GEREKLİ İMKANLARIN SAĞLANMASI DURUMUNDA SÜRECİN 3 AY İÇİNDE TAMAMLANABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

GAZZE (İHA) - FİLİSTİN SİVİL SAVUNMA YETKİLİLERİ, İSRAİL’İN 7 EKİM 2023 TARİHİNDE BAŞLATTIĞI GAZZE...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.