Gaziantep’te scooter kazası davasında istinaf kararı: Ceza onandı
Gaziantep’te scooter üzerindeyken yaşamını yitiren Ezgi Alya Yiğit olayıyla ilgili davada, ilk derece mahkemesinin verdiği 1 yıl 8 ay hapis cezası istinaf incelemesinde onandı. Kararda usule ve esasa ilişkin hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi.
Mahkemenin gerekçesi ve kararın dayanakları
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi, ilk derece kararında yargılama işlemlerinin kanuna uygun yürütüldüğünü, iddia ve savunmaların eksiksiz değerlendirildiğini ve delillerin hukuki çerçevede tartışıldığını kaydetti. Kararda ayrıca vicdani kanaatin kesin, tutarlı ve çelişmeyen delillere dayanarak oluştuğu vurgulandı.
Mahkeme, eylemin doğru nitelendirildiği ve cezanın kanuni çerçevede uygulandığı gerekçesiyle, SSÇ müdafii ile katılanlar Mehmet Şahin, Elif, Emine Gilay ve Hatice Kübra Yiğit vekilinin istinaf başvurularını esastan reddetti.
Olayın geçmişi
Olay, 12 Nisan 2022 akşamı Batıkent Mahallesi'nde meydana geldi. İddialara göre, Osman S. (17) yönetimindeki 27 SR 997 plakalı otomobil, üzerinde Ezgi Alya Yiğit ve Şimal Toprak'ın bulunduğu scooter'a çarptı. Kazada lise son sınıf öğrencisi Ezgi Alya Yiğit hayatını kaybetti, Şimal Toprak ağır yaralandı.
Kaza sonrası ehliyetsiz olduğu belirlenen Osman S. gözaltına alındı; çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, 28 gün sonra serbest bırakıldı. Sürücü hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. İlk derece mahkemesi, dosya kapsamında beraat yerine hapis cezası tayin etti ve bu ceza istinaf safhasında onaylandı.
Kararın açıklanmasıyla davada hukuki sürecin hangi gerekçelere dayandırıldığı mahkeme tutanaklarında açıkça yer alırken, istinaf kararında ilk derece mahkemenin delil değerlendirmesi ile hukuki değerlendirmesinin esas alındığı vurgulandı.
OLAY YERİ (ARŞİV)