Fuego'dan metrelerce lav ve kül:
Guatemala'da yer alan ve dünyanın en aktif volkanları arasında gösterilen Fuego Yanardağı pazartesi sabahı patladı. CONRED'in açıklamasına göre patlama gün içinde şiddetlendi; yanardağ metrelerce yükseğe lav püskürttü ve çevreye yoğun kül dağıttı.
Yetkililer, risk altındaki yerleşimlerin başında gelen El Porvenir ve Las Lajitas köylerinin tahliye edildiğini bildirdi. Bölge için turuncu alarm ilan edildi ve külün yakındaki yerleşimlere yayılma riski konusunda uyarılar yapıldı.
Güvenlik tedbirleri kapsamında yanardağın yakınından geçen 14 numaralı Ulusal Karayolu trafiğe kapatıldı; yanardağa yakın kasabalarda eğitime ara verildi ve halkın dışarı çıkmaması, gerekli koruyucu ekipmanları kullanması istendi.
2018 patlamasının gölgesi:
Fuego'nun yüksekliği 3 bin 763 metre olarak kaydediliyor. 2018'deki büyük patlamada 215 kişi yaşamını yitirmiş, bir köy tamamen yok olmuş ve yetkililer o olayda yaklaşık 1,7 milyon kişinin olumsuz etkilendiğini bildirmişti; bu geçmiş deneyim güncel müdahalelerin kapsamını etkiliyor.
CONRED ve yerel makamlar bölgeyi yakından izlemeye devam ediyor. Yetkililer tahliyelerin ve yol kapanışlarının olası kül yayılımını sınırlandırmayı ve yeni risklere karşı erken önlem almayı hedeflediğini vurguladı.
Orta Amerika ülkesi Guatemala'daki Fuego Yanardağı'nın patlaması sonucu çevredeki köyler tahliye edildi.