Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Fransa, Nijer’den son askerini de aldı: darbeciler zafer naraları attı

Fransa, eski sömürgesi Nijer’den tamamen çekildi. Temmuz ayında darbe yapan cunta, Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemişti. Son Fransız askerleri de Afrika ülkesinden ayrıldı. Darbeciler, Fransız üssünü ele geçirdi.

Yayın Tarihi: 23.12.2023 10:29
Güncelleme Tarihi: 23.12.2023 10:29

Fransa, Nijer’den son askerini de aldı: darbeciler zafer naraları attı

Fransa, Nijer’de yıllardır terörle mücadele operasyonları yürütüyordu. Fransız ordusu, ülkede 1500 personel bulunduruyordu. Ancak temmuz ayında Nijer’de bir darbe gerçekleşti. Darbeyle işbaşına gelen cunta, Fransa dahil yabancı askerlerden ülkeyi terk etmelerini talep etti.

Fransa, darbenin ardından Nijer’den çekilme sürecine başladı. Son Fransız askerleri de 23 Aralık’ta Nijer’den ayrıldı. Afrika ülkesinden kalkan son uçakta 154 Fransız askeri vardı. Böylece Fransa, eski sömürgesinden tamamen çekilmiş oldu.

DARBECİLER SEVİNÇ GÖSTERİLERİ DÜZENLEDİ

Fransız askerlerinin çekilmesi, Nijer’deki cunta ve destekçileri tarafından büyük bir zafer olarak kutlandı. Darbeciler, Fransız askerlerinin bıraktığı başkent Niamey’deki üssü ele geçirdi. Üssün önünde sevinç gösterileri düzenleyen darbeciler, Fransa’ya karşı sloganlar attı.

NİJER’İN GELECEĞİ BELİRSİZ

Fransa’nın Nijer’den çekilmesi, ülkenin geleceği açısından belirsizlik yarattı. Nijer, Afrika’nın Sahel bölgesinde terör eylemlerinin en sık yaşandığı ülkelerden biri. Fransız askerlerinin ülkeden ayrılması, terör örgütlerine alan açabilecek.

Nijer’de ayrıca siyasi bir kriz de yaşanıyor. Darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, seçimlere katılmayacağını açıklamıştı. Cunta, seçimleri erteleme kararı almıştı. Nijer’de demokratik bir yönetimin kurulması için uluslararası toplumun baskısı devam ediyor.