Foodist 2026 İstanbul'dan dünya pazarlarına köprü kuruyor

Foodist İstanbul 1-4 Eylül'de Tüyap'ta: 60 ülkeden alıcılar, 2 binden fazla profesyonel ve 1,5 milyar dolar hedefiyle yeni ihracat köprüleri kuruluyor.

Yayın Tarihi: 02.09.2026 17:08
Güncelleme Tarihi: 02.09.2026 17:15

Foodist 2026 İstanbul'dan dünya pazarlarına köprü kuruyor

Foodist İstanbul gıda ticaretinde köprü işlevi görüyor

1 Eylül'de Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan Foodist İstanbul Uluslararası Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı, Türkiye'nin üretim ve ihracat potansiyelini küresel satın alma ağlarıyla doğrudan buluşturuyor. Organizasyonu Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. üstlenen etkinlik, ALZ Grup ve Türkiye Gıda Platformu (TGP) desteğiyle dört gün boyunca ticari, teknolojik ve sektörel dönüşüm gündemlerini aynı çatı altında topluyor.

Katılım, hedef ve beklentiler:

Fuar, 60 ülkeden gelen ve 2 binden fazla satın alma profesyonelini ağırlıyor; organizatörlerin verdiği bilgiye göre 150'den fazla ülkeden yaklaşık 70 bin ziyaretçi beklentisi de bulunuyor. Sektör temsilcileri, e-ticaret platformları, perakende zincirleri, dışarıda tüketim (Horeca) kanalları ve uluslararası dağıtımcıların katıldığı etkinlikte hedeflenen iş hacmi 1,5 milyar dolar seviyesinde. Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü ile ALZ Grup Başkanı ve TOBB Türkiye Fuarcılık Sektör Meclisi Başkanı Cihat Alagöz fuarın ihracata sağlayacağı itici gücü vurguladı.

Programın odağı: forum, mutfak gösterileri ve eşleştirilmiş görüşmeler:

Foodist, sadece sergi salonlarından ibaret değil; aynı zamanda sektörün bilgi paylaşımı için organize ettiği Foodist Forum ve Foodist Show Kitchen ile öne çıkıyor. Dört gün boyunca düzenlenecek 12 mutfak şovunda 37 şef yer alırken, Forum sahnesinde gastronomi, inovasyon, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi başlıklar ele alınıyor. B2B Meeting Alanı'nda ise Türkiye'nin önde gelen perakende zincirleri, e-ticaret oyuncuları ve işletme alıcıları planlı ikili görüşmeler yapıyor; bu mekan doğrudan ticari temas ve yeni ihracat bağlantıları oluşturuyor.

Fuar kapsamındaki alım heyetleri arasında ABD, Kanada, İngiltere, İspanya, Almanya, Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Japonya, Güney Afrika ve Kolombiya gibi ülkeler var; bu profiller, Türkiye'nin mevcut ihracat hedeflerine doğrudan katkı sağlayacak kanalların temsilcilerini oluşturuyor.

Gündem: dijitalleşme, ambalaj inovasyonu ve gıda güvenliği:

Foodist Forum'un ikinci gününde dijital raflar ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşüm öne çıkarken, NielsenIQ'dan Merve Gökmen tüketici davranışlarındaki değişimleri paylaştı. "Dijital raflarda rekabet" oturumunda PTT AVM'den Hüseyin Tamalı ile Migros One'dan Arda Bayar e-ticaret ve algoritmaların satın alma süreçlerini nasıl etkilediğini tartıştı; oturumlar Tahir Emre Kaşlı tarafından yönetildi.

Ambalaj inovasyonu oturumunda ASD Başkanı M. Zeki Sarıbekir, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve Dr. Orhan Irmak ambalajın artık ürün korumasının ötesinde marka ve satış deneyiminin parçası haline geldiğini anlattı. Gıda güvenliği başlığında ise Prof. Dr. Osman Sağdıç, Dr. Hakan Başdoğan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kodeks ve Yem Mevzuatı Daire Başkanı Selim Kaplan dijital izlenebilirlik ve yapay zekâ destekli kalite kriterlerini değerlendirdi; oturum Doç. Dr. Necati Çetin tarafından yönetildi.

Bu oturumlar, sektörün teknolojik adaptasyonu ile ihracat standartlarını aynı eksende ilerletme çabasının somut örneklerini ortaya koyuyor: dijital izlenebilirlik, veri temelli pazar analizleri ve ambalaj çözümleri, uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak alanlar olarak öne çıkıyor.

sosyal etki ve sektör dayanışması:

Foodist Forum & Show Kitchen sadece ticari fırsatlar sunmakla kalmıyor; sosyal sorumluluk boyutunu da programına dahil ediyor. Etkinliğe katkı sunan konuşmacılar, şefler ve markalar adına sağlanacak destekler, TİDER Gıda Bankacılığı Ağı üzerinden Türkiye'nin yedi bölgesine erişilerek ihtiyaç sahibi ailelerin temel gıda teminine katkı sağlayacak. Bu yaklaşım, fuarın yalnızca ekonomik değil aynı zamanda toplumsal fayda hedeflerini de taşıdığını gösteriyor.

1-4 Eylül tarihlerinde Tüyap'ta devam edecek Foodist 2026, sektör profesyonelleri için yeni iş birliklerinin tesis edildiği, dijital ve sürdürülebilirlik eksenli dönüşümün tartışıldığı ve Türkiye'nin gıda ihracat potansiyelinin uluslararası alımlarla somutlaştığı bir platform olmaya devam ediyor.

FOODİST İSTANBUL, TÜRKİYE’NİN GIDA ÜRETİM VE İHRACAT GÜCÜNÜ KÜRESEL TİCARET AĞIYLA...

FOODİST İSTANBUL, TÜRKİYE’NİN GIDA ÜRETİM VE İHRACAT GÜCÜNÜ KÜRESEL TİCARET AĞIYLA BULUŞTURDU.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.