Kuşadası Ticaret Odası ve MESAM-MSG arasında müzik tarifeleri gündemde
Kuşadası Ticaret Odası, ilçedeki işletmelerin müzik kullanım bedelleri ve mevcut tarifelerle ilgili şikayetlerini MESAM-MSG yetkililerine taşıdı. Yapılan ön görüşmede, yeme-içme sektöründeki temsilciler ile MESAM-MSG lisanslama uzmanları bir araya gelerek çözüm odaklı bir tartışma yürüttü.
Toplantıya Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 3. Meslek Komitesi üyesi Seydi Yıkılmaz, komite üyeleri Berkay Çoban ve Sercan Çalışkan, meslek grubu üyesi Şefik Sözer ile MESAM-MSG lisanslama uzmanları Kemal Dinçer, Gülsüm Ertan ve vekiller Av. Esra Erol ve Av. Ali Doğruer katıldı.
Talepler ve gerekçeleri:
Komite temsilcileri, Kuşadası'ndaki işletmelerin turizm sezonunda karşılaştıkları ekonomik güçlükleri vurgulayarak birkaç somut talep sundu. Bu taleplerin başında indirimli ve sezonluk tarifeler uygulanması ile ücretlerin işletme ruhsatındaki toplam metrekare üzerinden değil, müziğin fiilen kullanıldığı alan üzerinden belirlenmesi yer aldı. Toplantıda ayrıca, restoran ve benzeri işletmelerde müziğin genellikle fon müziği olarak kullanıldığına dikkat çekildi ve mevcut tarifelerin işletme faaliyet türüne göre yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Komite üyesi Sercan Çalışkan toplantıda, Türkiye'nin bu alanda Avrupa Birliği ülkeleri içinde en yüksek ücretleri ödeyen ülkeler arasında olduğuna dikkat çekerek, tarifelerin Avrupa uygulamalarıyla karşılaştırılarak gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Tek çatı talebi ve ödeme kolaylığı:
Katılımcılar, farklı müzik birliklerine ayrı ayrı ödeme yapılmasının işletmeler için önemli bir yük oluşturduğunu belirtti. Bu nedenle Kuşadası Ticaret Odası Yeme-İçme Meslek Komitesi, tüm müzik birliklerinin tek çatı altında birleşmesi ve işletmelerin tek noktaya ödeme yapabileceği bir sistem oluşturulmasını talep etti.
Bu yaklaşımın, hem idari yükü azaltacağı hem de ücretlendirmede şeffaflık sağlayacağı görüşü dile getirildi.
İleriye dönük adımlar:
Toplantı ön görüşme niteliğinde olup MESAM-MSG temsilcileri, iletilen öneri ve talepleri kendi yönetim kurullarına aktaracaklarını bildirdi. Taraflar, konunun daha kapsamlı ele alınması için önümüzdeki günlerde geniş katılımlı ikinci bir toplantı yapma kararı aldı.
Bu sürecin sonucunda, Kuşadası'ndaki turizm odaklı işletmelerin sezonluk dalgalanmalar göz önünde bulundurularak daha uygulanabilir bir ücretlendirme modeliyle karşılaşması hedefleniyor. Görüşmelerin, hem işletmelerin mali yükünü hafifletecek hem de müzik emekçileri ve birliklerin haklarını koruyacak dengeli çözümler üretmesi bekleniyor.
KUŞADASI TİCARET ODASI’NDAN MÜZİK TARİFELERİ İÇİN ÇÖZÜM ÇAĞRISI-“TARİFELER YENİDEN DÜZENLENMELİ”