Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Finlandiya'dan dikkat çeken uyarı: Rus casusluğu NATO üyeliğini etkileyebilir

Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi (SUPO) Rus casusluğu temalı yeni bir rapor ve uyarı yayımladı.

Yayın Tarihi: 27.03.2024 14:04
Güncelleme Tarihi: 27.03.2024 14:04

Finlandiya'dan dikkat çeken uyarı: Rus casusluğu NATO üyeliğini etkileyebilir

Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi (SUPO), Rus casusluğuna yönelik çeşitli uyarılarda bulundu. 

SUPO, Rusya’nın beşeri istihbarat operasyonlarını yürütme gücünün düşmesine karşı Rus casusluğu riskinin yüksek olduğu uyarısı yayımladı. SUPO’nun yayımladığı raporda, Rusya’nın Finlandiya’da değil Ukrayna’yı radarına aldığı, bu nedenle de yakın gelecekte ülkeye karşın herhangi bir askeri tehdit olmadığı bildirildi. 

Rusya’nın temel olarak Finlandiya’nın NATO üyeliğini olumsuz yönde etkileyecek operasyonlarla hedef aldığını kaydedildi. Ayrıca, özellikle siber ortam ve kritik altyapının bu tür tehditlere açık olduğu vurgulandı. Raporda Rusya’nın Finlandiya’daki en büyük güvenlik tehdidini Rusya’nın oluşturduğu vurgulanırken, Helsinki ile Moskova arasındaki ilişkilerin tekrar normale döndüğü aktarıldı. 

Moskova’nın yakın gelecekte Finlandiya’ya sorun çıkarması muhtemel olarak görülen raporda, Rusya’nın etkisinin küçümsenmemesi gerektiğine de işaret edildi. Ayrıca belirsizlik ve karmaşanın Rusya için yeterli olacağını kaydetti. 

SUPO’nun Direktör Vekili Teemu Turunen ise uzun ve orta vadede kötü niyetli faaliyetlere karşı dikkatli olunması gerektiğini savundu.