İsrail Hapishanesinde İşkence ve Ebu Tavile’nin Durumu
Filistinli mühendis Muhammed Ebu Tavile, İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde gördüğü işkenceler nedeniyle bir gözünü kaybetti. Yaklaşık bir hafta önce serbest bırakılan Ebu Tavile’nin sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, hapiste maruz kaldığı kötü muameleyi gözler önüne serdi.
İşkence Yöntemleri ve Sağlık Durumu
Ebu Tavile, alıkonulduğu süre boyunca fiziksel ve psikolojik işkencelere tabi tutulduğu bildirilmektedir. İşkence yöntemleri arasında elektrik şoku, tazyikli soğuk su, şiddetli darp ve aşındırıcı kimyasalların kullanıldığı ifade edilmektedir. Ebu Tavile’nin vücudunda ciddi kimyasal yanıklar oluşturan bu yöntemler sonucunda, sağlık durumu kritik bir seviyeye ulaşmıştır.
Sosyal Medyada Paylaşımlar ve Uluslararası Tepkiler
Gazze’li gazeteciler Visam Nassar ile Velid Huran tarafından yayınlanan görüntüler, Ebu Tavile'nin sağlık durumunun ciddiyetini vurgulamakta. Ebu Tavile’nin tedavi edilmesi için acil olarak uluslararası yardım ve destek çağrıları yapılmaktadır. Gazze Şeridi’nde sağlık hizmetleri neredeyse sıfıra yaklaşırken, Ebu Tavile’nin yurtdışına çıkarılması için çeşitli kuruluşlarla iletişim kurulmaktadır.
Sde Teiman Gözaltı Merkezinin İşkence İddiaları
Sde Teiman gözaltı merkezi, geçmişte işkence ve insanlık dışı muamelelerle sıkça gündeme gelmiştir. New York Times gazetesi tarafından yapılan habere göre, burada alıkonulan Filistinlilerin günde 18 saate kadar gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde bir alanda oturtulduğu bildirilmiştir. Ayrıca, gözaltı merkezinde tutulan kişilerin %90’ının insanlık dışı muameleye maruz kaldığı rapor edilmiştir.