Filistin Yönetiminden Ciddi Uyarı
Filistin Devlet Başkanlığı, Gazze Şeridi'nde yürütülen "soykırım savaşı" ile Batı Şeria'daki artan İsrail saldırılarının "korkunç ve tehlikeli sonuçlara" yol açacağını açıkladı.
Açıklama ve Eleştiriler
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, bu durumun yalnızca bölgeyi değil, dünya genelinde istikrarı tehdit ettiğini belirtti. Ebu Rudeyne, "İsrail'in Batı Şeria'daki Cenin, Tulkerim ve Tubas gibi şehirlere yönelik saldırıları, Filistin halkına karşı kapsamlı bir savaşın devamıdır" dedi.
Ebu Rudeyne, "Bu korkunç tırmanış, hem ABD'nin hem de işgalci yönetimin sorumlu olduğu bir durumdur. Gerilimi artırarak kimse güvenlik ve istikrar elde edemez. Bu ahmaklığın bedelini herkes ödeyecek" şeklinde konuştu.
Uluslararası Çözüm Çağrısı
Ebu Rudeyne, ABD'yi derhal müdahale etmeye ve İsrail'i savaş eylemlerini durdurmaya zorlamaya çağırdı. "Bölgedeki aşırıcı hükümetlerin durdurulması için dünya acil harekete geçmelidir" ifadelerinde bulundu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kınama
Filistin Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'daki saldırıları kınayarak, uluslararası kuruluşlarla temas kurduklarını duyurdu. 7 Ekim 2023 itibarıyla, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki saldırılarında 662 Filistinli yaşamını yitirdi.
Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki hava saldırılarının işgalci güçlerin yükümlülüklerine aykırı olduğunu belirtiyor. Öte yandan, aşırı sağcı hükümetin desteklediği toprak gasbı uygulamaları devam ediyor.