
Gazze'de Su Krizi Dikkat Çekiyor
Filistin İnsan Hakları Merkezi, 22 Mart Dünya Su Günü'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinliyi susuz bırakmayı bir silah olarak kullandığını vurguladı. Açıklamada, Gazze'nin altyapısı ve su arıtma tesislerine yönelik saldırıların, halkın temiz içme suyu kaynaklarından sistematik olarak mahrum edilmesine yol açtığı belirtildi.
İsrail'in Altyapıya Yönelik Saldırıları
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de altyapının ciddi şekilde tahrip edildiği ve su arıtma tesislerinin devre dışı bırakıldığı ifade edildi. Özellikle, Gazze'nin orta kesimindeki su arıtma tesisine giden elektriğin kesilmesi, su krizinin derinleşmesine neden oldu.
Su Eşitsizliği
Açıklamada, Gazze'de çok sayıda alanın içme suyu ve insan kullanımına uygun sudan yoksun kaldığına dikkat çekildi. Filistinlilerin, Ekim 2023'ten önce kişi başı günde 86 litre su kullanırken, bu oranın 3-12 litreye düşmesiyle kirli sulara bağımlı hale geldiği kaydedildi.
Uluslararası Yardım Çağrısı
Gaza'nın su ve sanitasyon sistemlerinin çökmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırırken, bu durumun Gazze'nin felaket bölgesi olarak ilan edilmesi çağrısında bulunulmasına yol açtı. Ayrıca, İsrail'in Gazze sakinlerinin su ve sanitasyon hizmetlerine erişim hakkına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
İnsani Yardım Durumu
Gazze'de 19 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük ilk aşaması 2 Mart'ta sona erdi. Ancak, 2 Mart itibarıyla İsrail, Gazze'ye insani yardım malzemelerinin girişini durdurdu. 9 Mart'ta elektrik tedarikinin kesilmesi, Deyr el-Belah'taki merkezi deniz suyu arıtma tesisinin devre dışı kalmasına neden oldu.