Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail'in Gazze'ye saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail hapishanelerinde 63 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Filistin televizyonu 'pbc'nin internet sitesinde yayımlanan habere göre, Cemiyet Sözcüsü Emced en-Neccar, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Neccar, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından alınan 32 askeri karar ve 77 baskıcı düzenlemenin, 7 Ekim'den sonra hapishanelerdeki ihlallerde benzeri görülmemiş bir artışa yol açtığını ifade etti. Bu artış sonucunda 63 Filistinlinin hayatını kaybettiğini vurguladı.
Ayrıca, Neccar, Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının sona ermesinin ardından hapishanelerdeki durumun sıfır noktasına geri döndüğünü belirtti. Temiz kıyafet ve temizlik malzemesi girişinin yasaklandığı için uyuz hastalığında önemli bir artış yaşandığını kaydetti.
Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 19 Ocak'ta yürürlüğe girmiş ve 2 Mart'ta sona ermişti. Ancak, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta başlayan ateşkesten sonra 18 Mart sabahı sert saldırılarına yeniden başlamıştır.