DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.860.055,36 -0,16%

Fidan: Hamas ateşkesi kalıcı kılma iradesi gösteriyor; Türkiye-Mısır iş birliğinde ticaret ve güvenlik vurgusu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinde Hamas'ın ateşkesi kalıcı kılma iradesini, İsrail'den aynı anlayışı ve Gazze'ye insani yardım çağrısını yineledi.

Yayın Tarihi: 12.11.2025 21:27
Güncelleme Tarihi: 12.11.2025 21:27

Fidan: Hamas ateşkesi kalıcı kılma iradesi gösteriyor; Türkiye-Mısır iş birliğinde ticaret ve güvenlik vurgusu

Fidan: Hamas ateşkesin kalıcı olması yönünde yapıcı adımlar atma iradesine sahip

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’ye gelen Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı Bedir Abdulati ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gazze, ikili ilişkiler ve bölgesel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmenin kapsamı ve YDSK çerçevesi

Bakan Fidan, toplantının Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) kapsamında yapıldığını belirterek, ikili ilişkilerin tüm boyutlarının ayrıntılı şekilde ele alındığını söyledi.

Ekonomi ve savunma sanayinde artan iş birliği

Fidan, ikili ticaret hacminin bir önceki yıla göre %10 artışla yaklaşık 9 milyar dolar seviyesine yaklaştığını, hedeflerinin ise 15 milyar dolar olduğunu vurguladı. Türk firmalarının Mısır’daki yatırımlarının istihdama ve üretim kapasitesine katkı sağladığını belirtti.

Ulaştırma, bağlantısallık, enerji ve hidrokarbonlar gibi stratejik alanlarda iş birliğinin derinleştirileceğini ve askeri alandaki çalışmaların son dönemde arttığını kaydeden Fidan, karşılıklı ziyaretler ve tatbikatlarla güvenlik diyaloğunun ilerletilmesi konusunda ortak irade bulunduğunu söyledi. Savunma sanayi alanında ortak projelerin bu iş birliğini güçlendireceğine inandıklarını ifade etti.

Gazze, insani yardım ve yeniden imar

Gazze’deki durumun görüşmenin ana gündem maddesi olduğunu belirten Fidan, "Hamas ateşkesin kalıcı olması yönünde yapıcı adımlar atma iradesine sahip olduğunu göstermekte" ifadesini kullanarak, aynı anlayışın İsrail tarafında da olması gerektiğini vurguladı.

Bakan ayrıca İsrail’e insani yardımların girişine yönelik engelleri kaldırma ve sınır kapılarını açma çağrısını yineledi. Mısır’ın insani yardım çabalarını takdir ettiklerini belirten Fidan, Türkiye'nin yardımlarına ilişkin somut bir örnek vererek bir yardım gemisinin yaklaşık 810 ton yardım taşıyarak Mersin Limanı’ndan El Ariş Limanı’na hareket ettiğini aktardı.

Fidan, Gazze’de geçici barınma alanlarının oluşturulması ve yeniden imar sürecinde Türkiye'nin tüm imkanlarını seferber edeceğini, Mısır’ın ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan uluslararası konferansa katkı sunacaklarını söyledi.

Bölgesel konular: Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye

Doğu Akdeniz’i ilgililerinin meşru menfaatlerine ve hakkaniyet ilkesine saygı duyulan bir istikrar ve refah bölgesi olarak görmek istediklerini belirten Fidan, Libya’da kalıcı istikrarın sağlanmasının önemine vurgu yaptı ve Libyalıların liderliğinde atılacak adımları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Suriye bağlamında ise Fidan, Suriye’nin uluslararası platformlardaki konumunda gözlemlenen gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını; Suriye’nin DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonuna katılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti ve Türkiye’nin toprak bütünlüğüne sahip bir Suriye vizyonuna destek vermeye devam edeceğini aktardı.

Mısır tarafının değerlendirmesi

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Türkiye ile ilişkilerin köklü geçmişine vurgu yaparak iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 100. yılında önemli bir ziyaret gerçekleştirildiğini söyledi. Abdulati, Antik Mısır dönemi krallarından III. Amenhotep heykelinin replikasını Ankara’da sergilenmek üzere hediye ettiklerini belirtti.

Abdulati, ayrıca Türkiye, Mısır, Katar ve ABD çabaları sonucunda Gazze için sağlanan anlaşmanın ikinci aşamasına geçmek için çalışmaların sürdürüleceğini, iki devletli çözüm ve 1967 sınırları esaslı, başkenti Kudüs olan Filistin devleti hedefinin önemini vurguladıklarını ifade etti. Gazze’nin yeniden imarına yönelik Kahire’de düzenlenecek uluslararası konferansa Fidan’ı davet ettiğini de aktardı.

Soru-cevap ve ABD ziyaretiyle ilişkili değerlendirmeler

Soru-cevap bölümünde Fidan, ABD ziyaretinde Beyaz Saray’da Başkan Trump ile Suriye konusunun ele alındığını, Amerika, Suriye ve Türkiye iş birliğinin ülkenin birliği, güvenliği, mültecilerin geri dönmesi ve yeni bir istikrarın sağlanması açısından önemli olduğunu belirtti. Fidan, toplantıda Cumhurbaşkanının vizyonunu Trump’a aktarma imkanı bulduklarını söyledi.

Sonuç olarak, görüşme hem ikili ilişkilerin ticari ve güvenlik boyutlarına hem de Gazze, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye gibi bölgesel meselelere odaklandı. Fidan, insani yardımın öncelikli olduğunu, Gazze’nin yeniden imarı ve siyasi çözüm süreçlerinde Mısır ile iş birliğini sürdüreceklerini vurguladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN, "HAMAS ATEŞKESİN KALICI OLMASI YÖNÜNDE YAPICI ADIMLAR ATMA İRADESİNE...

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN, "HAMAS ATEŞKESİN KALICI OLMASI YÖNÜNDE YAPICI ADIMLAR ATMA İRADESİNE SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERMEKTE. AYNI ANLAYIŞIN İSRAİL TARAFINDA DA OLMASI GEREKMEKTE" DEDİ.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN, "HAMAS ATEŞKESİN KALICI OLMASI YÖNÜNDE YAPICI ADIMLAR ATMA İRADESİNE...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.