Fenerbahçe hayranı Down sendromlu genç karate ve resimle hayata tutundu

Birecik'te Down sendromlu İbrahim Halil Aslan, gençlik merkezindeki karate ve resim kurslarıyla özgüven kazandı, okuma yazmayı yeniden öğrendi.

Yayın Tarihi: 19.06.2026 09:50
Güncelleme Tarihi: 19.06.2026 09:53

Fenerbahçe hayranı Down sendromlu genç karate ve resimle hayata tutundu

İbrahim Halil Aslan'ın gençlik merkezinde kazandığı özgüven

İbrahim Halil Aslan, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşayan, Mehmet ve Fidan Aslan çiftinin 8 çocuğundan yedincisi olarak dünyaya gelen 27 yaşında Down sendromlu bir genç. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Aslan, Birecik Gençlik Merkezi'nde başladığı kurslarla hayata yeniden tutundu.

Karate ve siyah kuşak

Birecik Gençlik Merkezi'nde karate kursuna katılan Aslan, hocalarının desteğiyle önemli bir gelişim gösterdi. Spor salonunda arkadaşlarıyla birlikte çalışarak siyah kuşak sahibi oldu. Evde annesine yardım eden Aslan, temizlik ve bulaşık gibi işleri yapıyor; kahve pişirip boş zamanlarında ders çalışıyor.

Resim sanatının etkisi

Resme de yeteneği fark edilen Aslan, aynı merkezde açılan resim kursuna başladı. Yağlı boya çalışmalarıyla ilgilenen Aslan'ın resim sanatı, önceki agresif tavırlarını azalttı ve sosyalleşmesini hızlandırdı. Kurslara düzenli katılımı sayesinde içine kapanık dönemleri atlattı ve çevresine pozitif enerji veriyor. İbrahim'in odasının büyük bölümünün Fenerbahçe renkleriyle süslendiği gözlendi.

Okuma yazma ve eğitim

Gençlik merkezinin neşe kaynağı olan Aslan, kurslara her gün ablası Zeynep ile geliyor. Alt sınıf grubundan eğitim alarak liseyi tamamlayan Aslan, gençlik merkezinde zamanla unuttuğu okuma yazmayı yeniden öğrendi ve artık kendi adını okuyabiliyor.

Aile ve öğretmenlerin gözlemleri

Ablasının gözlemleri şöyle: "İbrahim’in öncelikle o boşluk sürecinde öfke yönetimi çok zor oluyordu. Agresif tavırlar sergiliyordu. Resim kursuna başladıktan sonra buradaki arkadaşlarıyla, sosyalleşmesiyle, resim yapmaya başlamasıyla İbrahim daha da mutlu oldu. Bu hayatına da yansıdı. Bir şeylere odaklanması onu pozitif yönde etkiledi. İbrahim evde çok mutlu, arkadaşlarıyla arası çok iyi, öğretmenleriyle iletişimi İbrahim’i her zaman pozitif yönde etkiliyor"

Resim öğretmeni Hacer Sarı'nın değerlendirmesi şu şekilde: "2019’dan bu yana resim eğitmeni olarak görev yapmaktayım. İbrahim gibi güzel arkadaşlarımız bizimle birlikte resim yapıyor. İbrahim ilk geldiğinde zor bir süreçten geçtiği için içine kapanık bir öğrenciydi. Arkadaşlarıyla birlikte sağladığı uyum, bizimle birlikte gösterdiği, kendisinin de gösterdiği çabayla çok yol kat etti. Tekvando dersinde de güzel başarılara imza atıyor. Bir süre sonra İbrahim etkinliklerdeki gösterilere çıkmaya başladı. Bununla birlikte çok güzel bir özgüvene sahip olmaya başladı. İbrahim şu an bizim kurumumuzun neşesi. Açıkçası biz onsuz yapamıyoruz, o da artık bizsiz yapamamaya başladı. Gün içerisinde birbirimizi muhakkak görüyoruz. Bu özgüven İbrahim’de disiplin de oluşturmaya başladı. Şu an İbrahim çok güzel bir şekilde okuma yazma eğitimini tamamladı, çok güzel resimler yapıyor. Normal bir bireyin hemen hemen aynısı gibi, yani birçok normal bireyin üstlendiği görevlerin birçoğunu İbrahim’i de yapıyor"

İbrahim'in hedefleri arasında ise sanat sergisi açmak var. Kendi ifadesiyle: "27 yaşındayım, resim kursuna gidiyorum. Resim yapmayı çok seviyorum. Karate kursuna gidiyorum, spor yapıyorum. Sergi açmak istiyorum"

FENERBAHÇE HAYRANI DOWN SENDROMLU GENCİN AZMİ

FENERBAHÇE HAYRANI DOWN SENDROMLU GENCİN AZMİ

KOYU BİR FENERBAHÇE HAYRANI OLAN DOWN SENDROMLU İBRAHİM HALİL ASLAN, BİRECİK GENÇLİK MERKEZİNDE...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.