Fas'ta Şabana Kutlamaları ve Ramazan Hazırlıkları
Fas'ta aileler, şaban ayı vesilesiyle 'Şabana' adı verilen kutlamalar kapsamında birbirlerini ziyaret ediyor ve dini dersler ile geleneksel yemekler hazırlayarak mübarek ramazan ayına manevi, sosyal ve ekonomik açıdan hazırlanıyor.
Afrika'nın kuzeybatısında özgün kültürüyle tanınan Fas'ta, 'Şabana' kutlamaları esnasında aileler, komşularıyla birlikte sevdikleri yemekleri hazırlıyor, oruç ayına hazırlık amacıyla evlerini temizliyor ve aile bağlarını güçlendirmek için akrabalarını ziyaret ediyor. Ayrıca, Faslı kadınlar mutluluklarını göstermek için ellerini kına ile süslüyor.
Dini Dersler ve Zikir Halkaları
Ramazan ayına hazırlanmak amacıyla, Fas'ta zaviye, tekke ve çeşitli meclislerde dini dersler ve zikir halkaları gerçekleştiriliyor. İş yerleri, çarşı ve pazarlar ise ramazan süsleri ile geleneksel el sanatları ile donatılarak ramazan heyecanını artırıyor.
'Şabana' kutlamaları sırasında aileler, bal ile yapılan 'Şebakiye' ve 'Giryuş', badem ve fıstık ile karıştırılmış 'Selva' helvası gibi tatlılar hazırlıyor. Faslı sosyoloji araştırmacısı Ali Şabani, 'Şabana' kutlama ve hazırlıklarının önemine dair açıklamalarda bulundu.
Geleneklere Bağlılık
Şabani, bu kutlamaların özellikle geleneklerine bağlılığını koruyan şehir ve kırsal kesimlerde daha yaygın olduğunu belirtti. Bu hazırlıkların pamuklu bir sevinç ve bereketle ramazan ayını karşılamak amacıyla yapıldığını ifade eden Şabani, karşılıklı ziyaretler, geleneksel yemeklerin hazırlanması ve bölgeden bölgeye değişen diğer örf-adetlerin de bu sürece dahil olduğunu söyledi.
Fas'ın birçok bölgesinde 'Şabana' kutlamaları ve hazırlıkları farklılık gösterebiliyor. Şabani, vatandaşların ramazanı geleneksel kıyafetlerle ilişkilendirdikleri için bu kıyafetleri satın almak konusunda istekli olduklarını ve ramazan ayı yaklaştıkça geleneksel elbiselerin daha çok giyildiğini aktardı. Ayrıca, bazı kültürel geleneklerin yok olmaması için korunması gerektiğinin de altını çizdi.