Eyüpsultan'da Hamsi Festivali düzenlendi
Eyüpsultan Trabzonlular Derneği, Eyüpsultan Meydanı'nda ilk kez düzenlediği Hamsi Festivali ile Karadeniz kültürünü İstanbul'da yaşattı. Etkinlik kapsamında vatandaşlara 1 ton hamsi ikram edildi; kemençe, horon ve Kuran tilaveti programa eşlik etti.
Etkinlik ayrıntıları
Programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, Bayrampaşa Belediye Başkan Vekili İbrahim Akın, Eyüpsultan Belediye Başkan Vekili Şanal Egemen Cantimur, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Muhammet Vanlıoğlu, Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Şatıroğlu, Eyüpsultan Trabzonlular Derneği Başkanı Kenan Demircioğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kuran tilaveti ile başlayan programda, Eyüpsultan Trabzonlular Derneği protokol üyelerine plaket takdim etti. Etkinlikte Bakan Kacır ile protokole mensup isimler, elleriyle vatandaşa hamsili ekmek dağıttı.
Protokol konuşmaları
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır etkinlikte yaptığı konuşmada, memleket sevgisine vurgu yaptı ve derneğe teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: "Fatih’in fethettiği Yavuz’un idare ettiği Kanuni’nin doğduğu güzel şehirden Trabzon’dan buraya bu güzel meydana Eyüp Sultan Hazretleri’nin yanı başına gelerek bir araya gelen bizlerle birlikte olan tüm Trabzonluları sizleri sevgiyle saygıyla hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. ... Çok azımız 3-5 nesil geçmişten bu yana İstanbulluyuz. Ama yüreğimizde memleket sevdasını memleket sevgisini hiç eksik etmiyoruz. Her vesileyle hemşerilerimizle bir araya gelmeye, kültürümüzü hatırlamaya, yaşamaya, evlatlarımıza yaşatmaya, hamsinin kokusunu, kemençenin sesini, horonun coşkusunu bir kez daha yaşamaya gayret ediyoruz."
İstanbul Valisi Davut Gül ise konuşmasında, 81 ilin kültürlerinin korunmasının önemine değinerek: "İstiyoruz ki, 81 ilimizin her birisi kendi içerisindeki bu kültürü yaşatması, kendi aralarındaki birliği kardeşliği muhafaza etmeleri en önemli temennimiz" dedi ve Cumhurbaşkanı'nın selamlarını iletti.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, Trabzonluların tarihsel katkılarına vurgu yaparak sivil toplum kuruluşlarının kültür aktarımı ve birlik için önemini vurguladı. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu doğduğu yere duyulan sevginin fıtrî olduğunu belirtti.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz etkinlikle ilgili olarak: "Hamsi işin bahanesi birlikte olmak beraber olmak. ... İnşallah önümüzdeki hafta sonunda biz Gaziosmanpaşa meydanında bir hamsi festivali yapacağız" ifadelerini kullandı.
Katılımcı görüşleri ve atmosfer
Etkinlikte vatandaşlar da görüşlerini paylaştı. Festivale katılan Ekrem Bostan balık sevdiği için programa geldiğini belirterek etkinliği Eren Bülbül'e armağan ettiğini söyledi. Tesadüfen katıldığını söyleyen Meral Kütükoğlu Eyüp Sultan ziyaretinden sonra anı olması için kuyruğa girdiğini, Eyüpsultanlı Esengül Akkaya ise ailece katıldıklarını ve etkinliklerden memnun kaldıklarını ifade etti.
Eyüpsultan Trabzonlular Derneği'nin düzenlediği festival, Karadeniz kültürünü İstanbul'da görünür kılmayı hedefleyen bir organizasyon olarak kayıtlara geçti ve katılımcılara ücretsiz hamsi dağıtımı ile dikkat çekti.
Eyüpsultan’da Karadeniz rüzgarı esti: Trabzonlular Derneği, vatandaşlara 1 ton hamsi ikram etti