Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Evdeki düşman: Trans yağlı gıdalardan uzak durun

Neredeyse her gıdanın içinde gördüğümüz trans yağlar, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini artırırken, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 11:08
Güncelleme Tarihi: 02.11.2023 11:08

Evdeki düşman: Trans yağlı gıdalardan uzak durun

Trans yağ, trans-izomer doymamış yağ asitlerine verilen yaygın isimdir. Trans yağlar bazen tekli bazen de çoklu doymamış yağ olabilir, ama hiçbir zaman doymuş yağ olamaz. Trans yağlar, gerekli yağ asitlerinden değildir. Yapılan birçok araştırmada, trans yağların kalp hastalığı, yüksek kolesterol, obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıklara sebep olduğu görülmektedir.

Trans yağlar vücutta iltihaplanmaya bile neden olabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak birçok hastalığın başlamasına yol açar.

Diyetisyenler sağlıklı bir diyet önerirken trans yağ içeren ürünleri tüketmemeyi tembihler. Trans yağ içeren gıdaların başında fast food, hamur işleri, kızartma, cip gibi paketli yiyecekler gelmektedir. 

 

İçerisinde trans yağ olan yiyecekler şu şekilde özetlenebilir:

Margarin.

Patates kızartması

Fast food yiyecekler.

Patlamış mısır.

Ekmek, pasta vb. unlu mamuller.

Dondurma.

Cips.

Kahve kreması

 

Sağlıklı bir insanın beslenmesinde yer etmemesi gereken bu yiyecekler, artık trans yağlar ile yapılmakta ve özellikle çocukluk çağında büyüme gelişimini bile etkilemektedir.

Doğal trans yağlar, sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.