Esra'nın ölümü 21 yıl sonra aydınlatıldı

2005'te Balıkesir'de kundaklama sonucu ölen 4 yaşındaki Esra Aşık'ın dosyası, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet'in çalışmasıyla 21 yıl sonra aydınlatıldı.

Yayın Tarihi: 18.07.2026 13:05
Güncelleme Tarihi: 18.07.2026 13:07

Esra'nın ölümü 21 yıl sonra aydınlatıldı

Esra'nın ölümü 21 yıl sonra aydınlatıldı

2005 yılı Mevlit Kandili gecesinde Balıkesir'de bir evde çıkan yangında yaşamını yitiren 2001 doğumlu Esra Aşık olayının failleri, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nün ısrarlı takibi sonucu 21 yıl sonra tespit edildi.

Olay ve soruşturmanın seyrine ilişkin bulgular

Olay, 21 Nisan 2005 tarihinde Kasaplar Mahallesi'nde meydana geldi. Yangında M. A., eşi F.A. ve M. A.'ın öz kardeşi Y.A. yanarak yaralanırken; Esra Aşık olay mahallinde üçüncü derece yanıklar ve duman zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Olayın kundaklama olduğunun anlaşılması üzerine soruşturma başlatıldı.

Soruşturma dosyası yıllarca faili meçhul olarak kaldı ve Daimi Arama Kararı ile bekletildi. Zamanaşımına kısa süre kala, dosyanın 20.07.2026 tarihinde zamanaşımına uğrayacağı değerlendirilmesi üzerine soruşturma ekipleri çalışmaları yoğunlaştırdı.

Operasyon, deliller ve gözaltılar

Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı ile Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda, Balıkesir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından özel bir ekip oluşturuldu. Yapılan saha çalışmaları sonucunda olaya karıştığı yönünde makul şüphe uyandıran şüpheliler tespit edildi.

Soruşturmada şüphelilerin olay öncesi, sırası ve sonrasındaki hareketleri HTS verileri ve bilgi sahibi beyanları ile desteklendi. Teknik ve fiziki takip çalışmalarıyla bağlantılı dört şüpheli belirlendi ve ekipler söz konusu şahıslar hakkında eş zamanlı Anka Operasyonu'nu gerçekleştirdi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan dört şüphelinin ifadeleri sırasında üç kişi, olayın B.Y. isimli şahıs tarafından gerçekleştirildiğini itiraf ettiği iddia edildi. Bu üç şüpheli savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Şüpheli B.Y. ise sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak Kepsut L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen bu çalışmalar, yıllardır faili meçhul kalan dosyanın yeniden değerlendirilmesi ve delillerin zamanında toparlanması sayesinde sonuca ulaştırıldı.

YAPILAN EŞ ZAMANLI OPERASYONDA 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

YAPILAN EŞ ZAMANLI OPERASYONDA 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

YAPILAN EŞ ZAMANLI OPERASYONDA 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.